Program obeležavanja 77 godina od Novosadske racije 1Foto: wikipedia / Аутор: Micki

Program obeležavanja 77. godišnjice Novosadske racije biće održan sutra, 23. januara, sa početkom u 12 časova na Keju žrtava racije

To je rečeno na konferenciji za novinare koju su održali predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije Miroslav Ilić, predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam i protojerej Vladan Simić iz Eparhije bačke SPC.

– Na početku programa će se obratiti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zatim sledi pomen vrhovnog rabina Srbije Isaka Asijela, potom molitveni pomen koji će služiti Njegovo preosveštenstvo episkop bački gospodin Irinej. Nakon uobičajenog protokola polaganja venaca i spuštanja venaca sa broda Rečne ratne flotile, sledi poziv građanima da se upute ka novosadskoj plaži Štrand, gde će biti održan pomen u 13.45 časova. Za one koji nisu u mogućnosti da pešače obezbeđen je autobus JGSP koji će biti postavljen na izlazu iz Ulice Maksima Gorkog ka keju“, naglasio je Miroslav Ilić i zahvalio se Kulturnom centru Novog Sada na tehničko-logističkoj podršci događaju. On je rekao da je program “Ledena tišina“ koji organizuje Kulturni centar počeo juče otvaranjem izložbe “Sećanje na dr Ignjata Pavlasa“ i traje do 25. januara.

Protojerej Vladan Simić istakao je da je Organizacioni odbor za obeležavanje godišnjice Novosadske racije dogovorio da od ove godine počne obnova pojedinih grobnih mesta sugrađana koji su stradali u raciji, na Almaškom i Uspenskom groblju, a prvo će biti obnovljeno grobno mesto Jelene Jovandić, majke braće Jovandić.

 Info-table na mestima stradanja

– Na mestima gde su sugrađani masovno stradali biće postavljene info-table pa će svi moći da se upoznaju sa tim istorijskim događajem. Poštujući žrtve šaljemo poruku da tako nešto nikada više ne sme da se ponovi, rekao je Simić i istakao da je Organizacioni odbor tokom prethodne godine učenicima osnovnih i srednjih škola prezentovao događaje iz 1942. godine koji su se odigrali u Novom Sadu i širom Bačke, kroz prigodne sadržaje i predavanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.