Projekat "Otvori plavi krug" i na Ovčaru i Kablaru 1Foto: Udruženje KDS

Grupne šetnje, koje se realizuju kroz projekat „Otvori plavi krug“ u Beogradu, šire se i na druge gradove u Srbiji.

Prva stanica biće Čačak, gde će u saradnji sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti „Diabetes Melitus“ iz Čačka, Dijabetološkim savezom Srbije, Planinarskim društvom „Kablar“ i Planinarskim savezom Srbije sutra od 11 časova, biti organizovana planinarska šetnja za osobe sa dijabetesom, one koji su u riziku, gojazne osobe, kao i za sve ljude koji žele da razvijaju zdrave životne navike.

Takođe, u narednih pet meseci, pod nadzorom medicinskih sestara, a uz vođstvo iskusnih planinara iz jednog od najboljih domaćih klubova, u Čačku i okolini realizovaće se planinarske šetnje, kreirane posebno za zajednicu „Otvori plavi krug“.

Po prelepim predelima Ovčara, Kablara, Vujana, Jelice i drugih prirodnih lepota u okolini Čačka, osobe sa dijabetesom, gojazni i svi koji žele da razviju zdrave stilove života moći će da prošetaju, edukuju se i čuju korisne savete za prevenciju zdravlja.

– Projekt „Otvori plavi krug“ u mnogome će nam pomoći da animiramo naše sugrađane i zajednicu da bi im približili kolika je važnost fizičke aktivnosti u prevenciji i suzbijanju dijabetesa i gojaznosti. Dogovoreno je da će se šetnje organizovati jednom mesečno, subotom u terminu od 11 sati. Prva šetnja biće organizovana na stazi od Ovčar Banje do Banjskog potoka. Za početak smo se odlučili za kraću stazu. Prošetaćemo 3,5 kilometara, ali već pri svakoj narednoj šetnji, kilometre ćemo postepeno povećavati, kaže Biljana Vasojević iz Društva za borbu protiv šećerne bolesti “Diabetes Melitus” iz Čačka.

Pored šetnje, uz nadzor medicinskih sestara i pod stručnim vođstvom planinarskih vodiča, učesnici će imati priliku da razgovaraju sa lekarima i dobiju korisne savete u vezi sa zdravljem, ishranom i prevencijom dijabetesa i gojaznosti. Šetačima će biti omogućeno i merenje nivoa šećera u krvi pre i nakon šetnje.

– Redovna fizička aktivnost se smatra važnom karikom u kontroli šećerne bolesti, uz adekvatnu ishranu i terapiju. To se zna iskustveno, ali tek u poslednje dve decenije imamo i dokaze koji su zasnovani na kliničkim studijama, a koji su potvrdili ogroman značaj fizičke aktivnosti u samoj kontroli šećerne bolesti. S toga je praktikovanje redovne fizičke aktivnosti ključno za održavanje nivoa šećera u krvi, ali i celokupnog zdravlja osobe koja ima dijabetes. Kao što znamo, postoje dva tipa dijabetesa. Tip 1, koji se dešava obično kod mlađih osoba i svega 5 do 10 procenata obolelih pripada ovom tipu. Drugi tip dijabetesa je mnogo zastupljeniji, i odlikuje se visokim nivoom šećera u krvi, ali pre svega insulinskom rezistencijom, što je sve povezano sa gojaznošću koja je sve više prisutna kod ovih pacijenata. Ipak, značaj fizičke aktivnosti je pre svega u preventivnom smislu, odnosno pravilna ishrana i adekvatna fizička aktivnost sprečiće nastanak šećerne bolesti kod onih lica koji imaju stanje predijabetesa, rekla je dr Dušica Toljić Šuluburić, endokrinolog i pomoćnica direktora Opšte bolnice u Čačku.

Deo globalne inicijative

Projekat „Otvori plavi krug“ deo je globalne inicijative „Gradovi koji menjaju dijabetes“, a u Beogradu se realizuje od novembra 2020. godine uz saradnju i podršku Skupštine Grada Beograda, Medicinskog fakulteta, Dijabetološkog saveza Srbije, Udruženja obolelih od dijabetesa tipa 2 „Krug dvojke Srbije“, Udruženja obolelih od dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“, Beogradskog trkačkog kluba, Ambasade Kraljevine Danske u Srbiji, kompanije Novo Nordisk i portala Stetoskop.info.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari