Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Mirsad Đerlek kaže, da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi u toku „sitnije investicije“. Spreman je projekat za otvaranje Centra za lečenje bolesti zavisnosti, a u toku su pripreme da u narednih godinu dana počne da radi jedinica za moždani udar. Za tri naredne godine novopazarska Opšta bolnica bi trebalo da dobije i angio salu u kojoj bi se ugrađivali stentovi kardiovaskularnim bolesnicima.


– Profesori iz Kliničkog centra Srbije su nam već ponudili da budu mentori našim lekarima koji su zainteresovani za kardiohirurgiju, kaže Đerlek. Sve je spremno za otvaranje Palijativnog centra. Pre šest meseci počela je adaptacija prostora na starom internom odeljenju. Renovirano je 200 kvadratnih metara i u tom prostoru biće 18 postelja za smeštaj najtežih bolesnika, čije zbrinjavanje zahteva dvadesetčetvoročasovni medicinski nadzor.

– Od Ministarstva zdravlja, za ovaj projekat, dobili smo 6,5 miliona dinara. Potrebna su nam još dva miliona dinara, koje moramo sami da obezbedimo za opremanje tog prostora. Već su nam se javili neki donatori iz grada da nam pomognu da nameštajem opremimo Palijativni centar, naglašava direktor Opšte bolnice i dodaje da među lekarima ima zainteresovanih da rade u ovom centru. „Nekoliko njih je upisalo master studije iz palijativne medicine na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru“, kaže Đerlek.

Najkasnije za dva meseca u Opštoj bolnici počeće da radi novoformirano Odeljenje za nefrologiju i hemodijalizu. Do sada je to bio Hemodijalizni centar, koji je opremljen najsavremenijim aparatima za pružanje medicinskih usluga pacijentima sa bubrežnim slabostima.

– Odeljenje će imati tri celine: Hemodijalizu, na kojoj smo od početka godine do sada imali 13.300 hemodijaliznih usluga; Dijagnostiku, koja je već opremljena savremenim medicinskim aparatima i nedostaje još aparat za analize, koje su do sada mogle da se obavljaju samo u privatnoj ordinaciji, i Stacionarni deo u kojem će pacijenti moći da se pripremaju za transplataciju, objašnjava dr Đerlek.

Od većih izvesnih investicija predstoji generalna rekonstrukcija Ginekološko-akušerskog odeljenja. Projekat je uradio beogradski CIP, a izradu je finansirala Fondacija Dragice Nikolić. Ulaženje u ovaj veliki projekat savetovala je Turska agencija za razvoj (TIKA), kada je postalo jasno da od izgradnje novog hirurškog bloka, za sada, nema ništa.

– Obzirom da smo po broju porođaja četvrti u Srbiji i da nam je najbliži klinički centar udaljen 150 kilometara, rekli su nam da je to naša velika slabost zbog velikog broja smrtnosti novorođenčadi zato što nemamo ni adekvatnu infrastrukturu ni opremu. Mi smo uradili projekat, ovih dana smo dobili dozvolu gradskih vlasti da možemo da radimo rekonstrukciju i sada je na Turskoj agenciji da održi reč i raspiše tender za to finansiranje, naglašava direktor novopazarske Opšte bolnice. Izgradnju hirurškog bloka ocenjuje više kao „političku nego realnu priču“.

– U toj priči nisam učestvovao i 2012.godine nasledio sam jedan projekat koji je uradilo neko preduzeće iz južne Srbije, a finansiralo Ministarstvo bez portfelja Sulejmana Ugljanina. Kad smo projekat predali Turskoj agenciji, rekli su nam da ne zadovoljava ni minimum forme koja je neophodna za investiciju od 4-5 miliona evra i reviziju je trebalo da uradi CIP. TIKA nam je tada rekla da imamo ostvarljiviju stvar, generalnu rekonstrukciju Ginekološko-akušerskog odeljenja, ističe dr Đerlek.

Direktor dr Đerlek ne isključuje mogućnost da grad, ipak, dobije hirurški blok, jer su se pre šest meseci „pojavili donatori, prijatelji premijera Vučića,iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su zainteresovani za izgradnju Dijagnostičkog centra i hirurškog bloka“.

– Ljudi su voljni i treba da im dostavimo adekvatne projekte sa dozvolom gradskih vlasti da možemo da pravimo toliko veliku investiciju, pojašnjava novu inicijativu direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari