U tutinskom naselju Mala Ravan sve je spremno za početak izgradnje nove osnovne škole. Opština je obezbedila lokaciju od 87 ari, a sredstva za izgradnju obezbeđuju Turska agencija za razvoj (TIKA) i turska opština Gaziantep, koja je pobratim sa opštinom Tutin.

O realizaciji ovog projekta sa predsednicom opštine Gaziantep Fatmom Šahin, prilikom nedavne dvodnevne posete Turskoj, razgovarali su predsednik tutinske opštine Šemsudin Kučević i narodna poslanica Sabina Dazadarević. Nakon toga, u Tutin su stigli predstavnici Turske agencije za razvoj sa kojima su utvrđivani detalji realizacije ovog projekta. Nova osnovna škola imaće dve hiljade kvadratnih metara i sve neophodne sadržaje za normalno odvijanje nastave i vannastavnih aktivnosti. Projektovana je za više od 1.500 učenika. Vrednost projekta je milion i po evra. Opštinska uprava je donela odluku da u naselju Mala Ravan gradi novu osnovnu školu, zbog bezbednosti učenika i dotrajalosti školske zgrade u gradu, ali je i urbanističkim planovima predviđeno da naselje bude novi deo gradu u kojem će biti smešten i centar nacionalnih institucija. Na području opštine Tutin radi sedam osnovnih škola – dve su na gradskom i pet na seoskom području. Pet matičnih seoskih škola ima 26 isturenih odelejnja, od kojih je dobar deo znatno udaljen od matičnih škola. U Tutinu rade i dve srednje škole -Tehnička i Gimnazija. Osnovnim i srednjoškolskim obrazovanjem obuhvaćeno je više od šest hiljada đaka.

Za škole 75 miliona

U ovogodišnjem opštinskom budžetu za funkcionisanje i opremanje sedam osnovnih škola planirano je je 64.017.000 dinara, a u dve srednje škole biće uloženo 10 miliona dinara.

Ovaj prilog sufinansira opština Tutin

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari