dr Margareta Basaragindr Margareta Bašaragin, foto: Privatna arhiva

Promocija knjige “Antifašistkinje Subotice: skojevke, partizanke i afežeovke”, autorke dr Margarete Bašaragin, održaće se u petak, 4. februara, u Gradskoj biblioteci u Subotici, s početkom u 17 časova.

Knjiga tematizuje mirovno i antifašističko delovanje Subotičanki i njihovu borbu za prava žena u prvoj polovini 20. veka u višejezičnom, višekulturnom i višekonfesionalnom gradu.

Ukupno je 12 životnih priča anifašistkinja Subotice, a one su Lili Bek Krmpotić, Magda Bošan Simin, Klara Buljovčić Lendvai, Ruža Čizme(i)k Dudašev, Eta Hedrih Kizur, Anka Kmezić Dubajić, Draginja Lendvai, Sofija Malušev Spahić, Bosa Miličević, Ida Sabo, Edita Špicer Hajzler i Lola Vol.

Autorka knjige je dr Margareta Bašaragin, predsednica subotičke podružnice Udruženja „Ženske studije i istraživanja“ iz Novog Sada.

Do sada je objavila knjige „Rod, kultura i diskurs razgovora u razredu“ i „Znamenite Jevrejke Subotice“, a takođe je uredila „Starost u vremenu i prostoru“ i „Sonja Licht: životna priča“.

Uz autorku, gosti večeri biće dr Uglješa Belić, recenzent, Dejan Mrkić, Istorijski arhiv Subotica, Nela Tonković, Savremena galerija Subotica, prof. dr Duško Radosavljević, Fakultet za pravne i poslovne studije i dr Lazar Vrkatić, Novi Sad.

Moderatorka razgovora biće dr Dragana Pejović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari