Promocije novih knjiga Nebojše Milenkovića i Tibora Varadija 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

U Novom Sadu će sutra i prekosutra biti predstavljene dve nove knjige u izdanju “Akademske knjige”.

Prvo će sutra, u utorak, u Bulevar Books-u (Bulevar Mihajla Pupina 6) od 19 časova, biti predstavljen novi roman Nebojše Milenkovića “Savršen antitalenat za sreću”.

O ovom erotsko-psihološkom trileru, pored autora, govoriće Duško Radosavljević i Gordana Nonin, a razgovor će moderirati Milan Tripković.

– Nova knjiga Nebojše Milenkovića, književnika, istoričara umetnosti i građanskog aktiviste iz Novog Sada, višeslojna je priča koja teme ljubavi, braka, preljube, seksa, ali i lične i kolektivne tabue — osvetljava iz različitih vizura, te je i čitalac, umesto da se opredeljuje, motivisan da prihvati i razume. Smeštajući radnju u period od početka opsade Sarajeva do dana u kom je ubijen premijer Zoran Đinđić, povezujući ove događaje, Milenković piše o malom čoveku koji se, mimo svoje volje, našao u epicentru istorijskih lomova. Skupa sa akterima, ravnopravan junak ove knjige je i jezik kojim je pisana — saglasno Nabokovljevoj tezi da najbolji siže literature svakog pravog pisca predstavlja sam stil, ističe Bora Babić, glavna urednica “Akademske knjige”.

Promocije novih knjiga Nebojše Milenkovića i Tibora Varadija 2Autor knjige, Nebojša Milenković, za čitaoce Danasa, najavljuje ovu prvu promociju svog drugog romana ističući da je on kroz priču o atipičnom ljubavnom i erotskom četvorouglu pokušao da napiše knjigu  o našem vremenu.

“Mene, kao i u prethodnom romanu, zanimaju paralelni identiteti jer svako od nas poseduje mogućnost vlastitih mnogostrukosti i ako su pisci u bilo čemu u prednosti u odnosu na ostale ljude, onda je naša prednost upravo ta da svoje drugačije identitete možemo proživeti kroz knjigu koju pišemo”, rekao je Milenković.

Nova knjiga Tibora Varadija, takođe u izdanju Akademske knjige, biće predstavljena u sredu, 10. novembra, sa početkom u 19 časova u Advokatskoj Komori Vojvodine (Zmaj Jovina 20/I).

Promocije novih knjiga Nebojše Milenkovića i Tibora Varadija 3Knjiga priča “Protivnarodni osmeh” je četvrta knjiga Varadijeve dokumentarne proze u kojoj nas autor ponovo uvedi u svoju stvaralačku radionicu. Iz advokatske arhive svojih predaka plete priče u kojima nas premešta iz prošlosti u sadašnjost i u kojima spaja nespojivo.

Komotan je u svojoj slobodi da prividno piše o čemu hoće, dok je, s druge strane, odgovoran prema priči koju je započeo. I kada se seli iz dosijea u dosije, to nisu proizvoljna lutanja, već traženje paralela između različitih sudbina, ne bi li se naposletku došlo do onoga o čemu ne postoji pisani trag.

Varadi kaže: „Tragova i dokaza o okupatorima i okupiranosti ima mnogo i u naučnim publikacijama. Tu su i udžbenici istorije. Ali me i dalje ne ostavlja na miru pitanje šta se dešavalo sa susednim ulicama ili na drugoj obali Begeja, a što tada nisam video. Ovi spisi su u tome od pomoći. U njima vidim jednu nečovečnu vlast, ali i popodneva, susrete, kao i nervoze, uzbuđenja, nastale mimo ideologije. Vidim da su postojali i privatno životi, i da je bilo ljudi koji su ponajviše živeli, ili oponašali svakodnevni život.”

O ovoj knjizi će na promociji govoriti sam autor i Vladimir Gvozden, a razgovor će moderirati Branko Tatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari