Zašto se čekalo nekoliko sati od prijave nestanka devojčice do pokretanja sistema "Pronađi me"? (VIDEO) 1Foto; N1

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je u emisiji „Probudi se“ na televiziji Nova S da sistem „Pronađi me“ nije pokrenut odmah po prijavi nestanka devojčice iz Bora pre svega zbog bezbednosti deteta.

Nestanak devojčice prijavljen je juče u 15 časova, a sistem „Pronađi me“, koji predstavlja srpsku verziju Amber Alerta, pokrenut je nekoliko sati kasnije.

Igor Jurić, pokretač inicijative da se Amber Alert uvede u Srbiji, istakao je jutros da je jedan od prvih kriterijuma da se uopšte pokrene sistem „Pronađi me“ u ovom slučaju bio uzrast deteta.

On je objasnio da za decu uzrasta do sedam godina svi drugi kriterijumi padaju u drugi plan.

Međutim, kako je istakao, bilo je problema oko istrage na terenu.

„Ono što sam dobio informacije jeste da je bilo sumnje na neki drugi vid nestanka“, naveo je i dodao da bi, da je došlo do nekog drugog načina nestanka, poput otmice, rano pokretanje sistema moglo da ugrozi život deteta.

Da je sistem „Pronađi me“ pokrenut ranije, prema Jurićevim rečima, mogao bi da bude dodatno ugrožen život deteta, pogotovo u slučaju ukoliko bi se tražio otkup.

„U toj praksi zavisi od poziva otmičara. Oko toga su se vodile ozbiljne istražne radnje. Razgovaralo se sa roditeljima i sredinom, svedocima slučaja… U svakom slučaju, bio sam u kontaktu od momenta kad je prijavljen nestanak i zaista je bilo veliko razmišljanje da se odmah pokrene sistem, ali se vodilo računa isključivo o bezbednosti deteta“, objasnio je Jurić.

Sinoć pokrenut sistem „Pronađi me“

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je juče sistem „PRONAĐI ME“, navodi se ne sajtu MUP. To je prvi put da je sistem pokrenut otkad je prošle godine aktiviran u Srbiji.

Devojčica je nestala juče oko 13.45 sati u Banjskom polju kod Bora, a u potragu za devojčicom uključile su se sve dežurne službe MUP.

Majka je nestanak deteta prijavila oko 15 časova.

Roditelji apeluju na sve one koji imaju bilo kakvu informaciju ili vide negde devojčicu da obaveste policiju na broj 192 ili da se jave na broj telefona 0652816041.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari