Prosvetari ne veruju u Vučićeva postizborna obećanja 1Foto: Unija sindikata prosvetnih radnika (arhiva)

Ako glasate za mene dobićete sto evra – tako prosvetni radnici na društevnim mrežama komentarišu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je predložio premijerki Ani Brnabić i ministru finansija Siniši Malom da nađu prostor da se prosvetnim radnicima isplati jednokratna novčana pomoć od 10.000 dinara ili 100 evra. Vučić je, gostujući u subotu na TV Pink, rekao da će se do 15. aprila videti da li će prosvetari moći da očekuju pomoć oko 1. maja.

– Ne lipši magarče do zelene trave. Nismo mi tražili pomoć, već da država isplati svoja dugovanja prema prosvetnim radnicima na koja su se obavezali 2015. godine. Pomoć su davali zdravstvu, vojci, policiji pa su mogli i nama, ali su nas zaboravili. Predsednik verovatno zna ko će da pobedi na izborima i kome će da se obrati u aprilu. Činjenica je da je vlast u rukama jednog čoveka. Mi se s tim apsolutno ne slažemo, ali je to činjenica protiv koje trenutno nemamo leka – komentariše za Danas Zvonimir Jović, potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Vučićevu izjavu.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, kaže da su tri reprezentativna sindikata obrazovanja koja su u subotu protestovala, bila u pravu kada su kazala da je „predsednikova poslednja“.

– Ta pomoć ne rešava ništa od onoga što smo tražili, ali bi valjalo da se prosvetni radnici nagrade za ove dve godine rada u pandemijskim uslovima. Postoji sumnja za nešto što predsednik obećava posle izbora, ali je važno da nas je neko ipak čuo – kaže za Danas Ilić, uverena da su i skup održan u subotu i protest koji je za 26. mart najavio Sindikat obrazovanja Srbije, urodili plodom.

S druge strane, Zvonimir Jović kaže da u obećanja ove vlasti ne veruje i da ne bi bio prvi put da slažu zaposlene u obrazovanju. Podseća da je tadašnja vlada 2015. potpisala sporazum sa sindikatima posle štrajka u kome se obavezala da će zaposlenim u prosveti isplatiti novogodišnju nagradu, iako je znala da je Zakonom o budžetu ta nagrada zabranjena.

– Posle tog štrajka smo dobili jednokratnu pomoć od 7.000 dinara i od tada pa do sada smo imali povećanje plata kao i svi ostali u javnom sektoru, iako je rečeno da će prosvetnim radnicima te povišice biti najveće i da će biti na vrhu. Mi smo uvek na dnu i to pokazuje odnos države prema prosvetnim radnicima. Pozvaćemo ljude da masovno izađu na izbore i da glasaju za koga hoće, jer se mi politikom ne bavimo, ali ćemo im ukazati ko nas je, kako i kada tretirao, da to imaju u vidu kada budu birali koga će da zaokruže na listiću – poručuje Jović.

Vesna Vojvodić Mitrović, iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, navodi da su zaposleni u prosveti „naviknuti na najneverovatnija i najbezočnija obećanja“, ali je ovo „novina u pristupu“. Sada se, kaže, daju postizborna obećanja, za koja je više nego jasno da je to spisak lepih želja u koje niko ne veruje.

– Po ko zna koji put predsednik izlazi iz svojih nadležnosti. Da je država uređena to bi trebalo da bude posao ministra prosvete i pre nego što je ušao u tenhnički mandat, a mi smo imali njegovo apsolutno ignorantsko ponašanje. Na Socijalno-ekonomskom savetu je rekao da je ta vrsta pomoći prosvetnim radnicima utemljena u realnim potrebama, a nakon niza dana u kojima je bilo sednica Vlade ne čusmo ni da je taj naš zahtev isporučio svojim kolegama u Vladi, da bismo videli kakva je bila njihova reakcija. To ćutanje se upadljivo nastavilo i onda predsednik, koji voli da bude renesansni duh koji pokriva sve oblasti naših života, preuzima na sebe i tu vrstu postizbornih obećanja, u koja više niko ne veruje – ističe Vojvodić Mitrović.

Vlast želi čoveka mase

Na pitanje da li je to što zaposleni u prosveti nisu dobili solidarnu pomoć do sada poruka da vlast ne računa na glasove prosvetnih radnika na izborima, Vesna Vojvodić Mitrović odgovara da je ovo samo jedan u nizu pokazatelja da vlasti nije stalo do obrazovanja generalno.

– Politika uzurpira obrazovanje što je vidljivo na čitavom nizu slučajeva. Ako u predizbornom spotu SNS imate mladog čoveka koji kaže: „Ne moraš puno da se trudiš, posla ima“, to je suprotno svemu čemu mi učimo naše đake decenijama, da je trud ono na čemu se može zasnivati uspeh i da je obrazovanje put do toga da kao pojedinac imate svest o svom identitetu, da imate kiritičko mišljenje. Vlast želi čoveka mase koji je podložan svakoj vrsti poltronstva i podaništva, koji treba da veruje obećanjima i u ničim izazvanu nadu da će mu biti bolje u okolnostima u kojima ne mora da se trudi, nego će mu pasti s neba. Ta vrsta helikopter nade koja nije utemljena u realnosti, to je nešto što je principijelno suprotstavljeno ideji obrazovanja. Uverenje mojih kolega i moje je da ovoj vlasti ne treba kritički zapitan čovek – ističe Vojvodić Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari