Prosvetari ne žele milostinju, već sistemsko rešenje: Ko će sve dobiti pomoć od 10.000 dinara zna samo predsednik Vučić 1Foto: Stefana Savić

Ko će sve biti na spisku zaposlenih u prosveti koji će dobiti jednokratnu pomoć od po 10.000 dinara, pitanje je na koje pouzdan odgovor očigledno ima samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ovu vest i saopštio u nedelju uveče.

– Nismo potvrdili da ćemo povećati plate prosvetarima, rekao sam da razmatramo. A dan nakon izbora su me napali. Sada kažem, prosvetari će primiti 10.000 dinara. Svih 133.000 će dobiti novčanu podršku između 1. maja i Vaskrsa, mi to možemo da izguramo i tu pokazujemo koliko smo odgovorni – istakao je Vučić, gostujući na TV Pink.

U resornom ministarstvu juče bez odgovora na pitanje Danasa da li će pomoć dobiti svi u resoru obrazovanja – od predškolskog do visokog, jer, kako kažu, čekaju zaključak Vlade. Da li je predsednik mislio i na predškolstvo, nisu nam odgovorili iz Predsedništa Srbije do zaključenja ovog izdanja Danasa.

S druge strane, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović, prenosi za naš list uveravanje resornog ministarstva da predškolstvo neće biti izostavljeno.

Navodi da su je iz Ministarstva prosvete zvali dva puta u toku jučerašnjeg dana i da su potvrdili da će novac biti isplaćen i zaposlenima u vrtićima, a zvanična potvrda sindikatu bi trebalo da stigne danas, zajedno sa zaključkom Vlade.

Jovanović kaže za da se po broju zaposlenih u toj delatnosti i predškolstvo ubraja u pomenutu cifru od 133.000 i da im je ministar prosvete Branko Ružić ranije obećao da neće biti izostavljeni.

– Na poslednjem sastanku 11. februara ministar nas je izvestio da je na sednici Vlade 1. februara izneo predlog za pomoć zaposlenim u obrazovanju i da su obuhvaćeni i zaposleni u predškolskim ustanovama. Uklapamo se u broj – kaže Jovanović.

Inače, prema podacima objavljenim na sajtu Ministarstva prosvete, u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju radi nešto preko 144.000 zaposlenih, što se ne uklapa u brojku koji je pominjao Vučić, pa su se u nedostatku pouzdane informacije pojavile spekulacije da bi neke kategorije zaposlenih mogle da „ispadnu“ sa spiska.

Upravo to što predsednik Srbije opet izlazi iz okvira svojih nadležnosti, što resorno ministarstvo nema odgovor ko će sve dobiti novac, ali i što i dalje nema sistemskog rešenja za poboljšanje položaja svih koji su deo prosvetnog sistema, glavni je utisak Vesne Vojvodić Mitrović, iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

Za ekonomistu Jurija Bajeca ovo je iznuđeno rešenje u nedostatku uređenog sistema plata u javnom sektoru.

– Kada jedanput krenete da remetite sistem plata u javnom sektoru, koji inače nije uređen na način kako bi trebalo i gde postoji čuveno pravilo da ljudi sa istim kvalifikacijama i istom intenzivnošću rada, bez obzira gde rade, moraju da imaju otprilike istu platu, onda imate ovakva rešenja. Srbija nije nikad napravila taj sistem, već rešava problem tako što ad hok prema trenutnoj situaciji i prema objektivnoj snazi pojedinih delova javnog sektora vrši povremene korekture, a ovo je jedna od takvih korektura. Pošto su zdravstvo i prosveta i najbolje organizovani i sindikalno povezani onda oni s pravom vrše pritisak, kad ne može da se uredi sistem. Pošto toga nema, uvode se privremena rešenja i sad će oni dobiti pomoć. Onda će se javiti neko drugi sa pitanjem „a zašto nismo mi“, pa neko treći i to tako ide u krug. To je prosto jedna praksa koja se vodi u nedostatku želje, spremnosti i političke volje da se sistem plata u javnom sektoru uredi – smatra Bajec.

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, kaže da je dobro što će prosvetni radnici dobiti po 10.000 dinara, ali da to nije nešto čemu se treba radovati, jer je i dalje ključno pitanje zakonski obračunate zarade, a sve ostalo je „bacanje prašine u oči“.

– Nemam neku pozitivnu reakciju na to što Vučić daje milostinju od mojih para. Dajte mi platu koju sam zaradio. Da je plata u skladu sa zakonom nastavnici bi primali po 110.000 dinara. Ovako im svakog meseca neko ukrade 50.000 dinara – ističe Kokot.

Branko Nikolić, profesor srpskog jezika i predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“ u Užicu, najavljenu pomoć opisuje kao  sramotu i milostinju.

– Poslednji smo sektor kojeg su se setili. Ako su to već hteli da urade, morali su mnogo ranije. Osim toga, ako se prisetite kakve zahteve su prosvetari koji su štrajkovali u martu imali, jasno vam je koliko je to smešno. Već sedam godina ih podsećamo šta nam sve duguju, a sada dobijamo milostinju – navodi Nikolić.

Dražen Marić, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici, kaže za Danas da je svaka pomoć obrazovanju i prosvetnim radnicima uvek dobrodošla, ali da smatra da to država ne bi trebalo da radi ad hok, već sistemski.

– Trebalo bi iz budžeta neka značajnija sredstva uložiti u sektor obrazovanja, pre svega u poboljšanje materijalne situacije prosvetnih radnika –  navodi Marić.

Prema njegovim rečima, biti prosvetar, odnosno učitelj, nastavnik ili profestor, jedan je od tri temeljna stuba svakog društva, uz lekare i policajce, te da bi država, pored svih opterećujućih faktora koji su poslednjih godina prisutni u funkcionisanju državnog budžeta, trebalo da vodi računa o ulaganjima u obrazovanje.

On dodaje da je u ovom trenutku najvažnije da iznos potreban za ulaganje u prosvetu bude na zadovoljavajućem nivou.

– To podrazumeva ne samo plate zaposlenih, nego i mokre čvorove po školama. Jedan civilizacijski nivo 21. veka, da sve škole u Srbiji budu na nekom civilizacijskom nivou. To naravno da u ovom trenutku ne može biti kao što je u visoko razvijenim zemljama, ali treba težiti tome. Mislim da se sredstva iz državnog budžeta često prelivaju i presipaju na neke druge projekte koji su ovako, rekao bih, vidljiviji u javnosti u smislu da su atraktivniji za promociju, a ovo je nešto što daje rezultate na srednji i dugi rok, pa se to najčešće negde na listi prioriteta stavlja pri kraju, što je velika greška – podvlači Marić.

Nastavnički prosjački šešir

Saša Milenić, nastavnik filozofije u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, smatra da bi metode sindikalne borbe u prosveti možda trebalo inovirati iskustvima urbane gerile, direktnom provokacijom javnosti.

– Akcija tipa: nastavnički prosjački šešir. Na prometnim mestima po varošima Srbije lokalno najprepoznatljiviji nastavnici bi javno prosili u suprotnoj smeni. Naravno da u prosveti ne postoji klasna svest, niti odvažnost za takvu akciju, baš kao što ni u društvu ne postoji saosećanje za njen status. Otuda, nema dileme da će učitelji i nastavnici obećanu pomoć predsednika primiti sa zahvalnošću i dužnim poštovanjem. Sve drugo je laž – ističe Milenić.

Ministar da se pozabavi pravim problemima

– Najavljena novčana nagrada je dobrodošla. Možda bi se prosvetari više radovali smanjivanju obaveza koje na poslu imaju. Plan i program je preobiman, u odeljenjima ima mnogo dece pa je rad zbog toga, naravno, otežan. Đaci negoduju zbog preambicioznog nastavnog plana, a posledice trpe, isključivo nastavnici. Mislim da ministar prosvete treba da se pozabavi pravim problemima koje nastavnici imaju na poslu. Od nastavnika se očekuje da isprate sve novine koje se uvode, a vezane su za realizovanje nastave. Uostalom, i snimci koji se pojavljuju na društvenim mrežama, govore o tome u kakavom stanju je srpsko školstvo i kakav položaj ima nastavnik u srpskoj školi. Tih 10.000 dinara teško mogu to da poprave. Treba iz naših škola iskoreniti sve ono što se vidi, a prećutkuje. Tada bismo svi bili daleko zadovoljniji – kaže Sanja Milošević, nastavnica srpskog jezika iz Niša.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari