Protest advokata Kragujevca zbog nacrta Zakona o parničnom postupku 1Foto: Advokatska komora Beograd

Više od 200 advokata učestvovalo je danas na protestu ispred zgrade suda u centru Kragujevca jer traže povlačenje nacrta Zakona o parničnom postupku koji je, kako su ocenili, nefunkcionalan i za građane i za advokate, rekao je advokat iz Kragujevca i član Advokatske komore Srbije Živorad Lekić.

Skup je organizovan kao 15-minutni protest upozorenja, uz plan da preraste u totalnu obustavu rada advokata ukoliko se nacrt ne povuče iz procedure.

Lekić je za agenciju Beta rekao da nacrt zakona uvodi stroga i restriktivna pravila koja „dovode u pitanje pristup sudu i pravdi“.

„Tražimo da se povuče nacrt zakona i pristupi izradi novog i da se u većoj meri uključi advokatura“ kazao je Lekić.

Naveo je da se advokati u Kragujevcu ne slažu sa „pomirljivim“ stavom Ministarstva pravde koje je za to da se postojeći nacrt koriguje i usaglasi sa stavovima advokature.

Prema rečima Lekića nacrt je „restriktivan“ jer predviđa plaćanje takse pre pokretanja postupka, odbacivanje tužbe ukoliko se ne plati, ograničeno pravo na ulaganje vanrednih pravnih sredstava, povratno dejstvo određenih pravnih akata, zatim elektronsku dostavu podnesaka, suđenje putem video linka i konferencijske veze i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari