Protest ispred Vlade pristalica Pokreta "Odbranimo reke Stare planine" (VIDEO) 1Foto: printscreen Twitter / @majator

Učesnici protesta pod nazivom „Naše reke, naše šume, naš vazduh, naša zemlja“, koji je danas organizovao pokret „Odbranimo reke Stare planine“ ispred Vlade Srbije, poručili su da od nadležnih traže da odmah, bez odlaganja, donesu odluku o zabrani izgradnje derivacionih mini-hidroelektrana.

Jedan od vođa pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da su se skupili ispred Vlade Srbije da kažu „ne onima koji svaki dan skrnave naše reke i našu prirodu“. On je istakao da je „u toku sveopšti napad na sve što je zdravo u Srbiji“.

Jovanović je rekao da nemaju više vremena za laži i obećanja predstavnika vlasti i proglasio ekološku autonomiju za park prirode Stara planina. On je objasnio da to znači da dok se ne uspostavi pravna država građani imaju pravo da sprovode zakon.

Jovanović je rekao i da od danas prekidaju svaku komunikaciju sa svim organima Republike Srbije i da sa njima samo mogu da razgovaraju u direktnom prenosu na Radio- televiziji Srbije.

Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić rekao je da gotovo tri godine pokušavaju javnost da informišu o katastrofalnom ekološkom uticaju koncepta gradnje malih hidroelektrana derivacionog tipa koji nanosi neverovatne štete u životnoj sredini, remeti funkcionisanje ekosistema, proizvodi nepristojno malo energije, izaziva nezadovoljstvo desetina hiljada ljudi.

On je rekao da su razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić i dodao da samo traže da se ispune data obećanja, a to su zabrana gradnje u zaštićenim područjima, formiranje državne komisije koja će biti sastavljena od predstavnika ministarstava, nezavisnih eksperata i predstavnika organizacija koje se bore protiv gradnje malih hidroelektrana.

Naučna savetnica dr Dragana Đorđević rekla je da dišemo najzagađeniji vazduh na svetu koji ozbiljno oštećuje zdravlje.

„Dok čitav svet napušta proizvodnju energije iz uglja naša država gradi dve nove termoelektrane na najprljaviju vrstu uglja lignit“, upozorila je ona. Ona je rekla da zahtevaju da se poštuje Ustavom zagarantovano pravo na zdrav život.

https://www.facebook.com/nedavimobeograd/videos/2512641282321568/

Profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Miomir Kostić rekao je da kada bi bilo izgrađeno svih 800 mini-hidroelektrana i uništenee sve reke i rečice u Srbiji proizvodnja električne energije u našem elektoenergetskom sistemu bi se povećala za samo nekoliko procenata, a šteta bi bila neprocenjiva.

On je rekao da bi trebalo da se koriste obnovljivi izvori energije, da se stimuliše proizvodnja električne energije putem solarnih panela, minijaturnih vetrenjača koje bi se gradile po krovovima. Kostić je ocenio da se to ne radi zato što bi to mogli da koristimo svi, a ne samo privilegovani pojedinci i interesne grupe bliske vlasti Srbije.

Pulmolog Dejan Žujović upozorio je na to da će zbog zagađenog vazduha od 10 osoba jedna dobiti karcinom pluća, od desetoro dece do četiri godine starosti jedno će se razboleti, a od desetoro starijih od 35 godina koji budu imali probleme sa srcem ili centralnim nervnim sistemom, odnosno oni koji budi imali šlog, 50 odsto njih će to imati zbog ovakvog vazduha.

„To nije problem, to je genocid“, istakao je Žujović.

Učesnike protesta podržao je i epidemiolog Zoran Radovanović. Učesnici protesta blokirali su saobraćaj u Nemanjinoj ulici ispred zgrade Vlade Srbije i nosili transparente na kojima je pisalo „Odbranimo šume Fruške gore“, „Odbranimo reke Stare planine – Ne za MHE“, „Reke vam ne damo“, „Rakita ponos Srbije“, „Voda je život“, „Zločin prema prirodi ne zastareva“, „Stop otimanju nasipa“, a na pomen Vučića i Brnabić su zviždali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari