Protest meštana Pakovraća zbog najave o prinudnom iseljenju dve porodice iz kuća koje se nalaze na trasi auto-puta 1Foto: R. Marković/Danas (Ilustracija)

Više od sto meštana Pakovraća protestovali su i danas, osmi dan za redom, jer je bilo najavljeno prinudno iseljavanje dve porodice iz kuća koje se nalaze na trasi auto-puta i predviđene su za rušenje.

Prinudno iseljavanje te dve porodice, koje je bilo zakazano za 10 časova uz asistenciju policije, nije održano u zakazano vreme.

Okupljeni meštani su istakli da su odlučni da se ne iseljavaju iz kuća dok im ne budu isplaćeni sva zemlja i kuće koji su im oduzeti, zbog čega su uložili žalbe, ali sudski procesi ni posle dve godine nisu završeni.

Advokat Zoran Pešić koji zastupa većinu meštana Pakovraća u sudskim procesima zbog eksproprisane zemlje i kuća ocenio je da sudski procesi posle dve godine suđenja mogu vrlo brzo da se zvrše, ali da se to ne radi jer „postoji pritisak na sud“.

On je rekao agenciji Beta da su meštani Pakovraća na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić 8. aprila od nje dobili obećanje da se kuće koje se nalaze na trasi autoputa neće rušiti dok im ne budu isplaćena sva oduzeta imovina i da to obećanje nije ispunjeno.

Prema njegovim informacijama na trasi autoputa koji prolazi kroz Pakovraće nalazi se 20 objekata, od kojih je 15 kuća.

Milka Ćosić koja živi sa suprugom, sinom, snahom i dvoje unuka od tri i jedne i po godine i čije je prinudno iseljavanje bilo najavljeno za danas, rekla je da oni nemjau gde da se isele.

„Nama oduzimaju kuću od 250 kvadrata i 40 ari placa i pošto mi sno pristali na prvu ponuđenu cenu, sudimo se više od dve godine i ništa nam još uvek nije isplaćeno. Mi nemamo od čega da kupimio novu kuću, malinjaci su nam uništeni od prašine i radova na izgadnji autoputa. Nećemo imati od čega ni decu da hranimo“, rekla je Ćosić agenciji Beta.

Ona je dodala da i kada im bude isplaćena i kuća i plac, oni za te pare ne mogu kupiti drugu kuću i plac iste veličine.

Meštani Pakovraća su pre osam dana blokirali firmu za proizvodnju betona „Cemprom“ jer je 28. marta istekao zakup parcele od 51 ar na kojoj se firma nalazi.

Posle četiri dana blokade vlasniku parcele Radoslavu Ćosiću Gradska uprava u Čačku je ponudila da umesto zakupa otkupi tu parcelu, na šta je on i pristao, ali je ipak odostao od prodaje kada su mu u ponedeljak javili da mu nude 181.000 dinara za 29,5 ari placa.

„Nude mi oko 50 dinara za jedan metar kvadratni zemlje. Pa za te pare ne mogu ni hleb da kupim. Ponudu nisam prihvatio i blokadu nastavljamo“, rekao je Ćosić.

Jedan od meštana Pakovraća koji je danas protestovao je i Vladan Ćosić kome je kuća oštećena od izvođenja radova na izgradnji autoputa, a on i još 13 porodica su pre pet dana ostali bez vode jer su u toku izvođenja radova oštećene vodovodne cevi.

On je dodao da su usled radova na izgradnji auto-puta popucali zidovi na njegovoj kući i da je oštećeno svih 17 prozora, a da su mu iz Javnog preduzeća „Putevi“ rekli da pristaju da mu zamene samo pet prozora koji se nalaze pored ulice.

Meštani Pakovraća su najvili da će i dalje protestovati i nastaviti bokadu firme za proizvodnju betona dok ne budu ispunjeni njhovi zahtevi.

Oni podosećaju da je njihovo nezadovljstvo počelo kada su im pre oko dve godine ponudili 100 dinara za metar kvadratni kuća, koliko, kako kažu košta kugla sladoleda u poslastičarnici u Čačku.

Prema njhovim rečima za jedan ar zemlje država im je nudila 100 evra, dok je tržišna vrednost ara u toj zoni od 1.000 do 1.500 evra, koliko su, kako kažu, u nekim drugim mestima, kroz koja je prošao autoput, građani dobijali za eksproprisanu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.