Protest protiv aerozagađenja u Šapcu: Građani osećaju - merenja nema 1Foto: Protest za redovno informisanje u realnom vremenu/D.E.

Nekoliko desetina građana, u organizaciji udruženja“Mame Šapca“ i Eko straže, organizovali su protest protiv aerozagađenja pred zgradom Gradske uprave.

Prvi protest protiv aerozagađenja održan je još u februaru i tada su dobili odgovor od Gradske uorave da će problemi početi da se rešavaju.

Međutim, na protestu je ponovljeno da još uvek nema merenja aerozagašenja u realnom vremenu, a da je vazduh koji građani udišu uma boju, ukus i miris.

Zavod za javno zdravlje, nadležan za merenje aerozagađenja, tvrdi da su emisije gasova u dozvoljenim granicama, ali građani u to ne veruju bez preciznih parametara. Uz to na protestu je ukaznao da država ništa nije preduzela na otklanjanju opasnog otpada, pre svega u krugu bivše HI Zorka, a posledice bi mogle biti nesagledive.

Najviše primedbi građani imaju na fabriku mineralnih đubriva „Eliksir Zorka“, ali je ona ugradila filtere i podigla dimnjak, u šta je uloženo oko tri miliona evra. Međutim, nedostaju precizni podaci o emisijama fluorovodonika i ostalih štetnih materija,  i ko su najveći zagađivači vazduha.

Pre dve decenije Šapčani su se usprotivili izgradnji spalionice hemijskog otpada, i tadašnja gradska vlast kao i investitori iz Evropske unije su odustali od ovog projekta. Za ovo vreme prestala je sa radom fabrika cinka, kao jedan od najvećih zagađivača, a sa mazuta na zemni gas prešla je Šabačka bolnica i toplana od dva megavata, dok je hotel Sloboda ugradio toplotnu pumpu. Ali, posebno tokom zime građani su bili svedoci prekomernog zagađenja vaduha.

Neposredno pred održavanje protesta trojica policajaca legitimisali su organiziatore protesta, što nije bio do sada slučaj, a čak dve patrole bile su stacionirane u pešačkoj zoni. Na prostetu nije bilo predstavnika gradske vlasti, a takođe nisu bili vidni ni predstavnici šabačkih opozicionih stranaka i udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari