Protest sindikata vojske i policije 11. decembra 1Foto: Fonet/TV Fonet

Vojni sindikat Srbije i Policijski sindikat Srbije održaće u nedelju, 11. decembra, zajednički protest ispred Vlade Srbije, najavili su danas predsednici ta dva sindikata, Novica Antić i Veljko Mijailović.

Predsednik Vojnog sindikata Novica Antić najavio je da će tražiti i sastanak sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a predsednik Policijskog sindikata Veljko Mijailović izjavio je da će u sredu, 7. decembra, biti održan sastanak sa resornim ministrom Nebojšom Stefanovićem.

Antić je rekao da 76 odsto zaposlenih u vojsci ima manje plate od republičkog proseka i da je zbog teških uslova rada i malih zarada vojsku od januara napustilo oko 1.500 ljudi. Prema Antiću, povećanje od pet odsto za veliki broj pripadnika vojske znači da će im mesečna zarada biti povećana za 1.500 dinara. On je objasnio da Vojni sindikat ne traži povećanje budžeta Ministarstva odbrane nego njegovu bolju raspodelu kako bi se popravio položaj zaposlenih u vojsci koji imaju najmanje plate.

Antić je ukazao da se pripadnici Vojske suočavaju sa sve većim obavezama i da su posle otkrića krađe oružja uvedene dodatne straže. On je istakao da građani ne treba da strahuju i da pripadnici Vojske izvršavaju svoje obaveze, ali je ukazao da su ti ljudi strašno opterećeni i da im treba popraviti položaj. Kao jedan od problema Antić je naveo i to da je vojno zdravstveno osiguranje „na niskom nivou“.

Veljko Mijailović iz Policijskog sindikata je rekao da sindikat postavlja pitanje šta je sa najavljenom isplatom po 20.000 dinara za sve zaposlene u MUP i da traži da se reši pitanje dnevnica. Mijailović je ocenio i da se mora poboljšati opremljenost policajaca.

I Antić i Mijailović poručuju da ne žele radikalizaciju protesta već da su spremni da se problemi reše razgovorima sa poslodavcem, to jest premijerom Aleksandrom Vučičem i resornim ministrima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.