Otkazan protest vaspitača koji je bio najavljen za 14. decembar 1Foto: N1

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije odustao je protesta koji je bio zakazan za četvrtak, 14. decembar nakon što su dobili potvrdu od kolega iz Kraljeva i Valjeva da je počelo potpisivanje aneksa ugovora za doškolovane vaspitače koji rade u tamošnjim predškolskim ustanovama.

Da je pritisak koji je sindikat izvršio na Ministarstvo finansija da odobri povećanje plata vaspitačima sa visokom stručnom spremom urodio pladom, za Danas je potvrdila Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolstva.

– Sindikalna „borbena gotovost“ je urodila plodom. Nismo mogli da dopustimo sebi taj luksuz da odustanemo od protesta dok nisu stigle potvrde iz gradova da im je na mejl stiglao pozitivan odgovor iz Ministarstva finansija. Iskustvo nas uči da se ne smemo osloniti na nezvanične informacije koje poštom putuju više od mesec dana, na rastojanju za koje potrebno 10 minuta hoda – komentariše Jovanović to što se ceo dan čekalo da zvaničan dopis Ministarstva stigne do nadležnih u Kraljevu i Valjevu.

Ranije danas otkazan je najavljeni protest kraljevačkih vaspitača, budući da se počelo sa potpisivanjem aneksa ugovora kojima im se priznaje visoka stručna sprema.

„Pred najavljenu eskalaciju naših sindikalnih akcija, kao deo borbe da se doškolovanim kadrovima priznaju pripadajući koeficijenti, Ministarstvo finansija je krajem prošle nedelje promenilo svoj stav u odnosu prema platama na lokalu. U petak, 8. decembra, lokalnim samoupravama Kraljeva i Valjeva izdat je pozitivan stav po pitanju proširenja budžeta za doškolovane vaspitače, što je nezvanično dostavljeno i sindikatu, a danas su lokalne samouprave u Kraljevu i Valjevu preduzele sve potrebne radnje da započne potpisivanje aneksa ugovora o radu“, saopštio je sindikat.

Iz sindikata su pozdravili promenu stava Ministarstva finansija, uz podsećanje da Kraljevo i Valjevo nisu jedini gradovi gde doškolovani vaspitači nisu ostvarili svoja prava.

Otkazan protest vaspitača koji je bio najavljen za 14. decembar 2
Foto: Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja

„Pozivamo sve lokalne samouprave da u saradnji sa našim sindikatom zatraže proširenje budžeta, na osnovu novog stava Ministarstva finansija, te da adekvatno plate svoje zaposlene koji obrazuju i vaspitavaju decu predškolskog uzrasta. Sindikat će ovom razvoju događaja prilagoditi svoj akcioni plan – naša adresa za proteste više nije Ministarstvo finansija, niti lokalna samouprava u Kraljevu, ali će biti svaka lokalna samouprava koja ne bude sarađivala sa sindikatom i sa svojim zaposlenima u ostvarivanju prava na nove koeficijente. Pozivamo sve zaposlene u predškolstvu, a pre svega doškolovane kolege koje nisu ostvarili svoja prava, da se pridruže, odnosno uključe u rad i akcije Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, kako ne bismo imali nijednog kolegu ili koleginicu na kojima se štedi i čiji se rad potplaćuje“, poručili su iz sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari