Protest zbog Vulina 1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je danas protestovalo zbog izjave ministra za rad i socijalna pitanja Aleksandra Vulina koji je, u emisiji „Upitnik“ Radiotelevizije Srbije, novinare Slobodana Georgieva i Dušana Mašića „praktično svrstao među one koji podržavaju ugrožavanje bezbednosti premijera Aleksandra Vučića“.

NUNS poziva državne organe da preduzmu sve mere na zaštiti predsednika Vlade i podržava aktivnosti koje se, u skladu sa zakonom, preduzimaju na otklanjanju potencijalnih pretnji po sigurnost Aleksandra Vučića i njegove porodice.

Takođe zahtevamo od svih učesnika u javnom životu da, u nameri da zaštite predsednika Vlade, budu veoma oprezni u svojim izjavama i neodmerenim i često netačnim ocenama ne dovode u direktnu opasnost novinarke i novinare, navodi NUNS.

Kriminalizacija Georgieva i Mašića predstavlja nastavak stvaranja veoma opasne atmosfere u društvu koja može imati nesagledive posledice po bezbednost svih novinara i medijskih radnike, smatra NUNS.

U saopštenju NUNS upozorava da je u ovoj godini zabeleženo 50 napada na novinare.

Prijavljeno je sedam fizičkih nasrtaja, 20 verbalnih pretnji, jedan napad na imovinu, kao i 22 slučaja direktnog pritiska na novinare, dodaje se u saopštenju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je u utorak veče da „u zemlji u kojoj je ubijen premijer, istog sekunda kada dobijete vest da je pokušan atentat na nekog drugog premijera, možete po imenu i prezimenu da pogodite da će neki Georgiev, Mašić ili neki drugi reći da je to smešno, da je laž“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari