Za Marka Pantelića, novog (starog) napadača najjače fudbalske reprezentacije, puste tribine stadiona Crvene zvezde u sutrašnjem meču petog kola C grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012, sa vrlo dobrom selekcijom Severne Irske, ne mogu i ne smeju da budu izgovor brojnim povredama i otkazima, ionako oslabljenim „orlovima“.


– Biće to neobičan ambijent, ali u tome i jeste specifičnost ove utakmice. Nije isto igrati pred publikom i bez nje, pogotovo ako si domaćin, ali možda nam je i potrebno da budemo sami sa sobom i baš u takvim okolnostima vratimo u veru nas. Prvo u našim glavama, a onda i u javnosti, kod navijača. Što kaže naš narod, na muci se poznaju junaci – rezonuje iskusni centarfor grčkog Olimpijakosa, s kojim je u prošlom kolu obezbedio titulu prvaka te zemlje.

I pored velikih kadrovskih problema, tišine „Marakane“ i ne malog broja novajlija u timu, iskusni golgeter sa velikim optimizmom dočekuje martovski dvomeč, koji će ili sahraniti ambicije Srbije ili joj podići krila u borbi za takmičenje u Poljskoj i Ukrajini.

– Nikada ne gubim nadu. Nema tog problema i situacije koji mogu uticati moj optimizam. I sada nas doživljavam kao apsolutne favorite, i sada verujem u našu pobedu. Možemo do tri boda. Prvo protiv Severne Irske, a onda i na gostovanju Estoniji. Moramo to. Kako znamo i umemo – podvlači Pantelić, srećan što je opet u starom jatu.

– Ne znam da li će i šta moj povratak doneti reprezentaciji, ništa ne obećavam, ali nadam se da će imati o čemu da se priča i piše kada sam ja u pitanju posle ovih 180 minuta. Nikada nisam stavljao sebe ispred kolega, naročito ne ispred najboljih fudbalera koje Srbija ima, ali sam uvek bio na raspolaganju selektorima. Spreman i oran da se borim za moju zemlju – kaže u državnom dresu uvek do krajnjih granica srčani, ali retko efikasni, Pantelić.

Aleksandar Kolarov je nešto umereniji optimista pred prvi susret oči u oči sa Ircima, koji su startnim trijumfom na terenu Slovenije istakli ozbiljnu kandidaturu za prva dva mesta u našoj skupini, ali i levi bek Mančester sitija smatra da je moguće nadoknađivanje velike bodovne štete iz prethodna četiri kola.

– Na pravi, tj. najbolji mogući način se pripremamo za utakmicu koja bi nas mogla vratiti u borbu za drugo mesto u grupi. Ne kažem mečevi, jer će od ishoda duela sa Severnom Irskom zavisiti epilog onog sa Estonijom. I tako redom, do kraja kvalifikacija. Pred nama je baš, baš težak posao i zato su neophodni apsolutno angažovanje i koncentracija – tvrdi defanzivac engleskog kluba, koji ne zna mnogo o sadašnjoj postavi Severne Irske, ali se seća srpske pobede nad istim rivalom u prijateljskom meču pre dve godine u Belfastu.

– Kao i sve ostrvske reprezentacije, igraju čvrsto, agresivno i dugim loptama. Nemaju možda pojedince koji prave razliku, ali su jaki kao kolektiv. Timski duh i igra su im najveći aduti – objašnjava Kolarov.

I jedan od najboljih fudbalera Čelsija Branislav Ivanović sutrašnji duel doživljava kao sudbonosni za izabranike selektora Vladimira Petrovića.

– Pred nama je utakmica koja može sve da promeni. Moramo je maksimalno ozbiljno shvatiti. I dobiti, ako hoćemo natrag u trku za poziciju koja vodi u baraž. Neće biti lako, ali treba se boriti dokle god postoji i najmanja šansa za plasman na Evropsko prvenstvo – poziva na bitku „prsa u prsa“ naš reprezentativac.

Ivanović: Biševac je pravi

Branislav Ivanović veruje u Milana Biševca, kapitena Valensijena, koji je posle višegodišnjeg odsustvovanja iz reprezentacije, prošlog meseca, odigrao ceo prijateljski meč sa Izraelom, a sutra će gotovo izvesno biti u paru sa Nevenom Subotićem, u centralnom delu zadnje linije.

– Igrao sam sa Biševcem u mladoj selekciji i sećam se koja je to milina bila. Verujem da će i sada biti pravi. Svi znamo koliko je kvalitetan igrač, a njemu samom su vrlo bitni tih 90 minuta u Izraelu. Imao je priliku sa „oseti“ saigrača – uverava desni bek Srbije.

Pantelić: Teško bez Žigića, ali nema plakanja

Povreda korpulentnog špica Birmingena rasparila je najstandardniji tandem u napadu „orlova“ – Nikola Žigić, Marko Pantelić.

– Stalno smo igrali zajedno, imali dobre partije i rezultate. Malo je timova kojima neko od nas dvojice nije dao makar jedan gol. Zna se koliko nam Žiga znači, navijamo da se što pre oporavi i vrati u ekipu, ali nema plakanja ako se to ne desi u ovom dvomeču. Moramo i bez njega do bodova. Kako znamo i umemo – uverava Pantelić.

Tomislav Karadžić i Zoran Laković u poseti „orlovima“

U poseti luksuznoj i maksimalno obezbeđenoj srpskoj „kući fudbala“ u Staroj Pazovi i reprezentativcima juče su bili i čelnici Saveza – predsednik Tomislav Karadžić i generalni sekretar Zoran Laković, koji su okupljanje „orlova“ propustili zbog izborne Skupštine UEFA, na kojoj je Mišel Platini dobio drugi predsednički mandat. Uz ekipu i stručni štab stalno je, inače, potpredsednik FSS Dragan Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari