Sa plasmanom u polufinale najbolji srpski tensier Novak Đokovićna završnom turniru u Šangaju otišao je mnogo dalje nego na pošlogodišnjem ATP šampionatu (tri poraza). Uprkos tom napretku treći reket sveta sigurno ne namerava da se zadrži na skoru od dve pobede i jednog poraza, a poboljšanje učinka na Mastersu značilo bi da se Đokovićplasirao u finale.

On će za tu šansu igrati (ne)očekivano danas protiv Francuza Žila Simona, koji je u poslednjem času izborio drugo mesto u grupi, jer je prvoplasirani Endi Marej pobedio Rodžera Federera i poslao ga na treće mesto, odnosno kući (2.1).

Ne može se reći da se Đokovići Simon dobro poznaju. Njih dvojica su do sada samo jednom odmeravali snage, i to ove godine u Marselju. Posle tri odigrana seta na kraju je bolji bio Francuz (6:2, 6:7, 6:3). Kao i svim teniserima koji su izborili pravo igranja u Šangaju, tako je i Simonu ova sezona bila posebno naklonjena. Svoje prvo Masters finale odigrao je u Madridu gde je na spektakularan način pobedio domaćeg igrača i najboljeg na svetu Rafaela Nadala. I iz duela sa Rodžerom Federedom na Masters seriji u Kanadi Žil Simon je izašao kao pobednik, te je tako dospeo na listu trojice tenisera (Marej, Rodik) koji su u ovoj sezoni uspela da pobede vodeći trio ATP tura. Plasman u polufinale završnog turnira sezone je svakako veliki uspeh za ovog igrača, jer po rankingu (deveti) nije zaslužio pravo nastupa na Mastersu, ali kartu za Šangaj mu je obezbedio odustanak Rafaela Nadala.

U drugom polufinalu rekete će ukrstiti Britanac Endi Marej i Rus Nikolaj Davidenko. Pre nego što najbolja singl četvorka izađe na teren, na stadionu Ki Žung biće odigrani polufinalni mečevi dubla (06.30). S obzirom na to da Federer nije uspeo da prođe grupu jasno je da će u Šangaju biti proglašen novi šampion. A ko će to biti saznaćemo u nedelju, mečza titulu bi trebalo da počene oko 9 časova po našem vremenu.

Novak Đoković

Rođen: 22.5. 1987,

Beograd, Srbija

Prebivalište: Monte Karlo, Monako

Visina: 187 cm

Težina: 80 kg

Igra: desnom rukom

ATP ranking: 3

Titule: 10

Zarada: 8.767.627 dolara

Drugo učešće na Mastersu

Žil Simon

Rođen: 27.12.1984,

Nica, Francuska

Prebivalište: Nojšatel, Švajcarska

Visina: 180 cm

Težina: 65 kg

Igra: desnom rukom

ATP ranking: 9

Titule: 5

Zarada: 2.256.385 dolara

Prvo učešće na Mastersu

 

Maksimalni Zimonjić i Nestor

Srpsko-kanadski par Nenad Zimonjići Danijel Nestor grupnu fazu takmičenja na Mastersu okončali su maksimlanim skorom. Poslednju, treću pobedu u zlatnoj grupi ostvarili su protiv Čeha Lukaša Dluhija i Indijca Leandera Paesa – 2:0 (6:1, 6:4). Protivnik Zimonjiću i Nestoru u polufinalu (danas) biće urugvajsko-peruanska kombinacija Pablo Kuevas-Luis Orna. U drugom polufinalu sastaće se braća Brajan, koji su bili najbolji u Crvenoj grupi i Poljaci Mariuš Firstenberg i Marcin Matkovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari