Proveravamo u kojim gradovima Srbije ima dovoljno nastavnika za početak drugog polugodišta 1Foto: Pixabay / weisanjiang

Iako je situacija sa koronavirusom i dalje nestabilna, Ministarstvo prosvete je odlučilo da zimski raspust neće biti produžen. Od 24. januara mlađi đaci se vraćaju uobičajenom načinu nastave, dok ostali prelaze na kombinovani model. Predstavnici pojedinih prosvetnih sindikata poručuju da je to pogrešna odluka, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju.

Novinari Danasa su proveravali Kragujevcu, Nišu, Majdanpeku, Vranju, Zrenjaninu, Užicu iNovom Sadu kakva je situacija u školama i da li ima dovoljno zadravih nastavnika za izvođenje nastave

KRAGUJEVAC: Nema preciznih podataka

Podataka o broju prosvetnih radnika koji su trenutno oboleli od kovida, za sada u Kragujevcu nema. Takvu evidenciju vode u Institutu za javno zdravlje Kragujevac, ali kako drugo polugodište još uvek nije počelo i škole se do 24. januara nalaze na raspustu, Institut nije vodio takvu evidenciju proteklih nedelja.

“Nismo takvu evidenciju vodili za vreme raspusta, a inače radimo tu vrste statistike. Za nedelju ili dve, kada bude počelo drugo plugodište, imaćemo ponovo sve podatke, za sve prosvetne radnike obolele od kovida, kao i za decu školskog uzrasta”, rekla je za Danas dr Ana Miljanović, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Ni pozivi kragujevačkim školama nisu urodili većim plodom jer sve čime retki, koji su se javili na telefon raspolažu je informacija da će sve biti poznato tek od ponedeljka, 24. januara, kada zaposleni budu javili da su na bolovanju ili dođu u školu da drže nastavu.
U Šumadijskom upravnom okrugu, kao ni u Upravi grada Kragujevca, takođe ne raspolažu podacima o broju inficiranih prosvetnih radnika, javlja dopisnica Danasa Gorica Gligorijević.

VRANJE: Minimalni broj prosvetnih radnika van nastave

Nastava u šest osnovnih i pet srednjih škola na teritoriji Grada Vranja odvija se u skladu sa najnovijom odlukom Ministarstva prosvete.

Nema zvaničnih podataka o broju prosvetnih radnika koji su zbog korone van nastave na području Vranja.

U Gimnaziji „Bora Stanković“, kako saznaje dopisnik Danasa Vojkan Raistić, saznajemo od 70 profesora, njih nekoliko je pozitivno na virus.

Slična situacija je i u Ekonomskoj i Srednjoj medicinskoj školi, kao i u većini osnovnih.

U Zavodu za javno zdravlje u Vranju navode da oni ne vode posebnu evidenciju o broju obolelih u prosveti, a isti stav navode i iz gradskog Štaba za vanrednu situaciju.

Proveravamo u kojim gradovima Srbije ima dovoljno nastavnika za početak drugog polugodišta 2
Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

MAJDANPEK: Pravo stanje u ponedeljak

Za učesnike pet osnovnih i dve srednje škole na teritoriji majdanpečke opštine zimski raspust se završava i u ponedeljak počinje drugo polugodište. Zvanične informacije o broju prosvetnih radnika obolelih od kovida 19 nema.

U Domu zdravlja Majdanpek rekli su novinarki Danas Jeleni Bujdić Krečković da oni ne vode posebnu evidenciju obolelih prosvetnih radnika.

Informaciju ima li među kovid bolesnicima prosvetnih radnika pokušali smo da saznamo od direktora obrazovnih ustanova u majdanpeškoj opštini.

„Niko od zaposlenih nije prijavio da je bolestan i mislim da neće biti problema od ponedeljka i nastavka školske godine“, rekao je za Danas direktor Tehničke škole Majdanpek, Dragoslav Janković.

Proveravali smo i kakva je situacija u osnovnim školama.

Direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” Donji Milanovac Damjana Stevkića nema informaciju o obolelima od kovida ni među prostvetnim radnicima ni među učenicima.

„Pravo stanje videće se u ponedeljak“, rekao nam je Stevkić, dodajući da će se nastava u ovoj obrazovnoj ustanovi odvijati u skladu sa odlukom nadležnih i uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Marko Cokić, direktor Osnovne škole “Velimir Markićević” u Majdanpeku, kazao nam je da prema informacijama kojima raspolaže, među prosvetnim radnicima ove obrazovne ustanove nema obolelih od kovida.

„Školska godina se nastavlja u ponedeljak i učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih nastavu će pohađati neposredno, dok će za učenike od petog do osmog razreda nastava biti organizovana po kombinovanom modelu“, kaže Cokić.

Inače, prema najnovijim podacima nadležnih u majdanpečkom Domu zdravlja, na teritoriji opštine je 13 dece uzrasta od 7 do 17 godina sa kovid infekcijom.

SUBOTICA: Mali broj zaraženog nastavnog kadra u osnovnim i srednjim školama

Pajica Bašić, direktor Osnovne škole „Sonja Marinković“ u Subotici, kazao je dopisnici Danasa Nataliji Jakovljević da je u 20 osnovnih škola ukupno 30-tak nastavnika zaraženo korona virusom ili je na bolovanju, ali da u ovaj broj ulaze svi zaposleni u ovim obrazovnim ustanovama.

„To je oko jednog nastavnika po školi. Iako mi izveštaje šaljemo objedinjeno pa tu nije samo nastavni kadar nego i čistačice, pomoćno osoblje, domari“, navodi Bašić.

Dodaje da ovaj broj ne utiče na kvalitet nastave u osnovnim školama.

„S obzirom kakva je situacija, ovo nije neko alarmantno stanje, i škole mogu normalno da funkcionišu“, ocenjuje Bašić.

U Politehničkoj srednjoj školi u Subotici trenutno je dvoje profesora na bolovanju zbog korona virusa, kaže za Danas direktor ove škole Iso Planić.

„Od 123 zaposlena dvoje su korona pozitivni. To znači da ove nedelje ne držimo ukupno 40 časova zbog korone“, navodi Planić.

Prema njegovim rečima, škola može da funkcioniše bez toga.

„Nije nešto tragično, ali naravno da predstavlja problem“, smatra Planić.

Na teritoriji grada Subotice ima ukupno 11 srednjih škola. Redakcija Danasa je pokušala da podatak za srednje škole o broju zaraženih profesora dobije danas od Školske uprave Sombor, međutim, rečeno nam je da se ti podaci od ove školske godine šalju direktno u Batut.

UŽICE: Nastavnici nisu u posebnim evidencijama

Proveravamo u kojim gradovima Srbije ima dovoljno nastavnika za početak drugog polugodišta 3
Foto Nenad Kovačević

Zbirne podatake o tome koliko učitelja, nastavnika i profesora u užičkim osnovnim i srednjim školama je inficirano virusom korona, ne poseduje nijedna ustanova u Užicu, od Zavoda za javno zdravlje do gradske uprave i Gradskog štaba za vanredne situacije, koje je novinar

Danasa Nenad Kovačević kontaktirao.

U Školskoj upravi se ne javljaju na pozive Danasa. U gradskoj administraciji i Gradskom štabu za vanredne sitacije su nas uputili na Zavod za javno zdravlje Užice, a oni rekli da škole, odnedavno, nisu u obavezi da podatke o tme dostavljaju Zavodu.

U pojedinim školama, Danasu je rečeno da bi bilo dobro da se odloži nastavak školske godine, jer mnoga deca su inficirana i njihov dolazak u školske klupe mogao bi dodatno da razbukta epidemiju, ili bar da se nastava organizuje onlajn od ponedeljka, 24. do petka, 27. januara, kada se obeležava školska slava Sveti Sava.

Prema podacima koje je Danas prikupio iz nekoliko škola, broj inficiranih prosvetnih radnika nije veliki. Ta broj je bio mngo veći tokom zimskog raspusta, kada se većina inficirala i oporavila.

U „Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II“, najvećoj osnovnoj školi u Užicu, kaže direktor Danijel Radević, inficirano je troje od 108 učitelja i nastavnika.

U Osnovnoj školi „Stari grad“, kako je Danasu rekla direktorka Stanimirka Smiljanić Raonić, od 76 učitelja i nastavnika, inficirano je njih šestoro.

Slično stanje je i u srednjim školama.

Direktor Užičke gimnazije Vukadin Simović, kazao je za Danas da je u toj školi, od 97 profesora infcirano troje i da im izolacija ističe u ponedeljak, kada se nastavlja školska godina.

Prema rečima Milice Prljević, direktorke Ekonomske škole, virusom korona je zaraženo troje od sedamdsesetoro njenih kolega.

NIŠ: Broj obolelih nastavnika nije preveliki

Sve ovo oko epidemije korona virusa predugo traje, ali broj obolelih profesora i nastavnika nije preveliki, niti je u nastavnom procesu bilo zastoja, kažu sagovornici Danasa iz Nišavskog upravnog okruga i niških osnovnih i srednjih škola.

Školska uprava Niš ne raspolaže podacima o broju obolelih profesora i nastavnika, pošto ih škole direktno dostavljaju Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”, javlja novinarka Danasa Zorica Miladinović.

U Nišavskom upravnom okrugu, kojem Školska uprava „pripada“, kažu da je bilo slučajeva da se teže pronađe zamena za obolelog profesora i nastavnika, pošto „bolest ne može da se planira“, ali da nastavni proces „ni u jednom trenutku nije trpeo“.

Proveravamo u kojim gradovima Srbije ima dovoljno nastavnika za početak drugog polugodišta 4
Foto: Nikola Doderović

„Razumem da se ljudi plaše, i ja sam imao koronu, i drugi profesori su je imali, ali naša je obaveza da učenicima prenesemo znanja i veštine. Mi smo srednja stručna škola u kojoj onlajn nastava ne može da zameni praktičnu nastavu ili rad u preduzećima“, kaže Nebojša Sokolović, direktor Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“.

On kaže da su trenutko „na poštedi“ dva zaposlena, a da su četiri u kućnoj izolaciji. Još šestoro je bilo bolesno u toku raspusta, pa to nije ni moglo da se odrazi na nastavu.

Trenutno su bolesna i tri učenika, što je uobičajeni skor na nedeljnom nivou.

On dodaje da škola praktikuje da odeljenska i nastavna veća, sastanke timova i druge sastanke održava putem onlajn platforme, kako bi se maksimalno smanjio rizik od oboljevanja.

U školi se primenjuju sve epidemiološke mere, naglašava.

„Spremni smo da od ponedeljka primimo đake i zaista se radujemo početku normalnog rada. Čeka nas puno obaveza“, kaže Sokolović.

Ova škola ima oko 90 nastavnika i 827 učenika.

Ivana Živković, psihološkinja u Gimnaziji Bora Stanković, kaže da je u prvom polugodištu ove školske godine od korona infekcije obolelo 12 profesora od ukupno njih 86.

U istom periodu evidentirana su 124 inficirana učenika i 60 učenika u kućnoj izolaciji, od ukupno njih 867.

„U jednom trenutku prošle godine bio je bolestan veći broj profesora, ali ni tada nastava nije bila ugrožena. Svaki put smo obezbeđivali zamenu sa Biroa za zapošljavanje ili je bolesnog profesora zamenjivao kolega iz istog aktiva“, kaže Živković.

Dušica Tričković, direktorka Osnovne škole “Radoje Domanović”, kaže da je su trenutno pozitivna na korona virus dva nastavnika i jedan stručni saradnik.

Prema nepotpunim podacima, pozitivno je i desetak učenika, ali će se tačan podatak znati kada u ponedeljak počne redovna nastava.

“U prvom polugodištu ove školske godine u jednom trenutku je bilo bolesno pet ili šest nastavnika, što u odnosu na 80 nastavnika, koliko ih imamo, nije veliki broj, ali nije bilo jednostavno organizovati nastavu, jer je bilo jako teško naći njihovu zamenu sa Biroa. Svi nastavnici sa Biroa koji su nam bili potrebni su bili negde angažovani jer je, izgleda, slična situacija sa oboljevanjem postojala i u drugim školama”, kaže ona.

Tričković dodaje da ni broj obolelih učenika nije veliki, tako da je škola u prvom polugodištu samo jednom organizovala onlajn nastavu, na sedam dana, jer je više od troje učenika u odeljenju bilo pozitivno ili u izolaciji, što nalažu mere Kriznog štaba.
Školu pohađa 826 učenika.

Direktor Osnovne škole „Njegoš“ Bojan Krstić dodaje da u ovom trenutku u toj školi nema nijednog nastavnika zaraženog korona virusom.
„Od 48 nastavnika u školi, od kovida 19 do sada je bilo bolesno sedam ili osam“, kaže on.

Prema njegovim rečima, i učenici su uglavnom bili u izolaciji zbog toga što su im roditelji bili bolesni, a ne oni sami.

I u ovoj osnovnoj školi, koja broji 476 učenika, tokom prvog polugodišta je samo jedno odeljenje prešlo na onlajn nastavu zbog toga što je više od troje učenika bilo zaraženo ili u izolaciji.

„Mi smo, generalno, imali malo onlajn nastave, jer imamo manje učenika, pa smo mogli da organizujemo direktnu nastavu po učionicama uz poštovanje fizičke distance“, kaže on.

NOVI SAD: Od kovida obolelo 165 prosvetara

U novosadskim osnovnim školama,  zaključno sa 20. januarom od kovida 19 bilo je inficirano 116 prosetnih radnika. Istovremeno, u srednjim školama na bolovanju je bilo 49 prosvetara, saznajemo od v.d. načelnika Gradske uprave za obrazovanje Novi Sad Radovana Kovačevića.

Škole angažovanjem zamena ne gube časove, a u slučajevima da se zamena ne angažuje, nadoknada se izvodi u skladu sa upustvima Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, objašnjeno je novinaru Danasa Radovanu Balaću u Gradskoj upravi za obrazovanje.

Relativno mali broj obolelih objašnjava se činjenicom da su do ponedeljka djaci u Vojvodini bili na zimskom raspustu.

 ZRENJANIN: Zbog kovida su na bolovanju 47 profesora

Prema podacima kojima raspolaže Aktiv direktora osnovnih i srednjih škola, u osam srednjih škola u Zrenjaninu, u kojima ima ukupno 839 zaposlenih, njih 47 se nalazi na bolovanju. Oni su ili pozitivni na virus korona ili se nalaze u izolaciji ili su na bolovanju po drugom osnovu.

Najviše zaposlenih koji se nalaze na bolovanju je u Elektrotehničkoj i građevinskoj školi „Nikola Tesla“, i to 12, dok je u Medicinskoj školi osmoro zaposlenih na bolovanju.

Kada je reč o učenicima zrenjaninskih srednjih škola, trenutno je 50 srednjoškolaca pozitivno na virus korona, od ukupno 4740 đaka. Ukupan broj učenika koji se nalaze u izolaciji je 61. Najviše zaraženih učenika je u Zrenjaninskoj gimnaziji – 15.

Dvocifren broj učenika pozitivnih na koronu ima još samo Medicinska škola (14). U osnovnim školama u gradu i okolnim selima na bolovanju se nalaze 62 zaposlena, koja su ili pozitivna na virus korona ili se nalaze u izolaciji.

Najviše zaposlenih na bolovanju je u Osnovnoj školi „Svetozar Marković Toza“ u Elemiru i isturenom odeljenju u Tarašu. Njih desetoro je
odsutno sa posla. U svim ostalim školama broj zaposlenih na bolovanju je jednocifren.

Broj učenika osnovnih škola na području grada Zrenjanina koji su pozotivni na koronavirus je
41. U izolaciji se nalazi 140 osnovaca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari