Prva karikatura Koraksa u Danasu pre 20 godina (FOTO) 1Foto: S.K.

Nakon nekog vremena neizlaženja, list „Danas“, zahvaljajući solidarnosti kolega iz drugih redakcija, nastavlja sa radom od 4. novembra 1998. godine.

Iako „Uredba o posebnim merama u uslovima pretnji oružanim napadima NATO pakta našoj zemlji“ ulazi u Zakon o informisanju, „uhapšene novine“, nastavljaju da žive, i to uz pojačanje – karikaturistu Predraga Koraksića Coraxa.

Prva karikatura Koraksa u Danasu pre 20 godina (FOTO) 2

U međuvremenu stiže i odgovor Okružnog javnog tužilaštva u Beogradu u kojem se navodi da Vojislav Šešelj i Aleksandar Vučić nisu krivi, „jer prijavljeno delo nije krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Kako se navodi u presudi, Uredbu je donela Skupština Srbije, a ne Šešelj, stoga „nema mesta pokretanju krivičnog postupka“ protiv njega, kao ni protiv Vučića, koji je „postupao u granicama svojih službenih ovlašćenja“.

A nakon što pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Džulija Taft završava višednevnu posetu SR Jugoslaviji, ocenjeno je da kriza na Kosovu i dalje postoji, ali da je, kako kaže, humanitarna katastrofa izbegnuta.

„Procenjujemo da na Kosovu još ima 200 hiljada ljudi koji žive van svojih domova. Oko 30 hiljada kosovskih izbeglica smešteno je u Crnoj Gori, 20 hiljada u Albaniji, a oko pet hiljada je bez ikakvog smeštaja“, izjavljuje ona, uz ogradu da je reč o procanama i da tačni rezultati još uvek nisu poznati.

Najavljene kosovske izbore Demokratska stranka Srbije ocenjuje kao „put u delimičnu secesiju“, nakon čega će, kako smatraju, „Albanci imati potpunu zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast, kao i svoju policiju, bez prava nadzora i mešanja republičkih i saveznih organa“. Na taj način Kosovo dobija status teritorijalne jedinice sa punom unutrašnjom nezavisnošću.

Tadašnji lider DSS tvrdi da, iako Beograd još uvek ima „manevarski prostor“ i mogućnost da sačuva Kosovo, međunarodna zajednica, uprkos formalnom podržavanju integriteta SR Jugoslavije, vodi daljem razbijanju zemlje.

A predsednik SPO Vuk Drašković naglašava da na Kosovu neće biti mira dok se „ne vežu ruke albanskim teroristima“, što je, kako kaže, obaveza međunarodne zajednice.

„Država Srbija je napravila bolne ustupke i povukla svoje specijalne snage sa Kosova i sada se tamo šepure teroristi OVK, pucaju, glume pobednike, formirju kriminalne organe vlasti“, smatra Drašković.

Ako međunarodna zajednica kapitulira pred njima, to će, kako ističe Drašković, značiti da kapitulira pred terorizmom u celom svetu.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.

Prva karikatura Koraksa u Danasu pre 20 godina (FOTO) 3

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Prva karikatura Koraksa u Danasu pre 20 godina (FOTO)”

  1. Eto šta se nekom može desiti, da, nažalost, nakon dvadeset godina opet mora da crta karikature istih kao i kada mu je list „Danas“ objavio prvu karikaturu!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.