Posle niza (ne)očekivanih „grešaka u koracima“, svakojakih turbulenicja, skandala i kazni, najbolji srpski fudbaleri izdigli su se iz sopstvenog „pepela“ i, uz ne malu pomoć direktnih konkurenata u toj trci, vratili se u igru za drugo mesto u C grupi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012, a posle večerašnjeg derbija s Italijom, na beogradskoj Marakani, možda krug pre kraja odu i u baraž za EP.

STADION: Crvene zvezde. KAPACITET: 55.000. SUDIJA: Pedro Proensa (Portugal).

SRBIJA: Jorgačević, Ivanović, Rajković, Subotić, Kolarov, Stanković, Fejsa, Petrović, Z. Tošić, Jovanović, Pantelić. Selektor Vladimir Petrović.

ITALIJA: Bufon, Mađo, Barzalji, Kjelini, Kasani, Akvilani, D. Rosi, Pirlo, Kasano, Đ. Rosi, Osvaldo. Selektor Ćezare Prandeli.

 

Ni selektor drugoplasiranih „orlova“ Vladimir Petrović ni njihov vođa na terenu Dejan Stanković ne usuđuju da obećaju, zlata vrednu, pobedu nad višestrukim svetskim prvakom i jednom od najboljih reprezentacija današnjice, ali obojica veruju da bi naš tim mogao iskoristiti prvu „meč loptu“ u borbi za doigravanje, a onda s rukama u džepovima odraditi preostalo gostovanje u Sloveniji.

-Italija nije reprezentacija kojoj se sme i može pretiti. Nema veze da li su im potrebna sva tri boda ili nijedan, kao što je sada slučaj, da li su kompletni ili imaju problema s povredama. Uvek idu samo na pobedu. I znaju da igraju na rezultat. Od početka ovih kvalifikacija su „rasli“ kao ekipa i u finišu došli na vrhunac forme. Siguran sam da dolaze po pobedu u Beograd. Ali, Srbiji je još potrebniji pozitivan ishod. Ne moram da vam objašnjavam koliko ih cenimo, ali ćemo isto tako dati sve od sebe da baš iz naše zemlje odemo u baraž – poručuje strateg našeg tima i u „moru“ protivničkih asova izdvaja „Pirla, Kasana i Đuzepea Rosija, kao najveću opasnost“ po njegovu ekipu.

Pižon nije krio da će, u odsustvu iskusnijih Vidića (juče se tek prikjučio ekipi) i Biševca (još uvek nije 100 odsto spreman), pored Subotića na mestu drugog štopera igrati mladi Rajković, rekavši da je to „zaslužio dobrim klupskim partijama“, ali je zato ostao nedorečen u odgovoru na pitanje da li će meč početi s jednim špicem i njemu omiljenom formacijom 4-2-3-1 ili će krenuti s dva centarfora.

-Našem protivniku je „u krvi“ odbrana svog gola, a s druge strane je majstor kontre i prekida. Ni u kom slučaju ne smemo da jurnemo svim silama prema njima, jer bismo tako ostavili prostor njihovim ultra brzim i snalažljivim špicevima. Nužno je da budemo mirni i strpljivi – između redova najavljuje defanzivniju postavku igre Petrović, kojem onda ostaje da nađe rešenje za ionako problematične veze između pojačanog veznog reda i usamljenog napadača, odnosno konkretizuje završnicu.

Kapiten Stanković možda i bolje od selektora poznaje rivala, pa mu je iz prve ruke pričao o vrlinama i manama fudbalera s kojima ili protiv kojih igra svakog vikenda u dresu Intera. I dok Italijani najviše strahuju od njega, srpski fudbaler s najdužim stažom u Seriji A pre svih zazire od Pirla.

-Ove sezone igra u fenomenalnoj formi, prosto nosi igru Juventusa. On će nam biti najveći problem i opasnost. Ne i jedini, jer Italijani na svakoj poziciji imaju odlična rešenja. Ne znam, recimo, ko će u napad, posle povređivanja Pacinija i Balotelija. Voleo bih da se na terenu ne pojave ni De Rosi ni Đovinko, jer su obojica fantastični. Ali, ne bih da pričamo i mislimo samo o njima, iako su neviđeno napredovali posle smene generacija i dosta se promenili, pa više ne duvaju loptu, već igraju do noge, čvrsto i lepo, a efikasno u isto vreme. Važnije mi je kako ćemo mi da odigramo. Da li ćemo i kako kazniti njihove greške, kojih je iskreno govoreći malo. Biće jako teško pobediti ih ili uzeti jedan, a možda vredan bod, ali nema ljubavi bez bola – smatra najiskusniji reprezentativac Srbije, koji se kao njegovi saigrači „raduje predivnom ambijentu pune Marakane“ i razume što pripremu ove utakmice ne prati euforija koja je vladala pred mečeve s Bosnom i Hercegovinom 2006. i Francuskom 2008.

-Pravi spektakl i euforiju očekujem tek u baražu. Utakmica s Italijanima je vrlo važna utakmica, ali samo usputna stanica do dvomeča odluke u doigravanju. Nadam se da ćemo već u Beogradu osvojiti drugo mesto u grupi, a ne da se za ključne bodove borimo sa Slovenijom u njenom Mariboru – želi i veruje Stanković.

Šetnja umesto treninga

Italijani su odustali od uobičajenog treninga na poprištu utakmice, dan uoči nje. Bufon, Akvilani, De Rosi i ostali izašli su noćas, u 19 sati, na teren Zvezdinog stadiona, ali nisu radili već samo prošetali njime, kako bi „osetili“ travu. Pola sata pre toga, selektor Ćezare Prandeli poslednji put je izašao u javnost s pričom o večerašnjem meču.

Netalična Marakana

Od vremena velike Jugoslavije pa do dana današnjeg, srpski fudbaleri nikada nisu porazili nijednu od reprezentacija iz takozvanih „top 10“, kada su bili domaćini na stadionu Crvene zvezde. Najčešće su ti dueli na beogradskoj Marakani završavani bez pobednika i to neretko rezultatom 1:1. Tako je bilo sa Španijom, Italijom, Portugalom, Francuskom… Da li je vreme za rušenje tradicije?

Putići do Poljske i Ukrajine

„Orlovi“ na razne načine mogu u doigravanje za naredni šampionat Starog kontinenta. Najsigurniji i najbrži je pobeda u večerašnjem meču, jer bi u slučaju takvog epiloga napravili nedostižnu razliku u odnosu na takmace u borbi za baraž – Estoniju i Sloveniju, kojima je ostala (po) još jedna utakmica do kraja kvalifikacija. Remi bi im bio dovoljan samo u slučaju poraza ili remija Estonaca protiv Severne Irske. Ako Estonci slave u Berlfastu, a „orlovi“ podele plen sa „azurima“, Srbija bi morala da dobije Sloveniju u poslednjem kolu, jer joj zbog lošeg skora u dvomeču s baltičkom selekcijom (1:3, 1:1) ne bi odgovarao nerešen ishod u Mariboru. Čak ni poraz od Italijana nas ne bi definitivno ostavio bez baraža, samo što bi u tom slučaju Pižonovi puleni morali da jure sva tri boda ili jedan u zadnjem kolu (ako Severna Irska večeras dobije Estoniju ili remizira s njom).

Tri decenije posta

Naša reprezentacija je Italiju poslednji put pobedila pre 32 godine, i to kao SFRJ u prijateljskom meču na stadionu zagrebačkog Dinama 13. juna 1979, kada je sadašnji selektor Srbije namestio tri pogotka ondašnjoj legendi Safetu Sušiću (4:1). To je jedan od svega četiri trijumfa nad „azurima“ u 86 godina dugoj istoriji međusobnih duela. Slavili smo još 1955. (4:0) i 1957. (6:1) u takmičarskim susretima, te u test utakmici 1974. (1974).

„Orlići“ napadaju Makedoniju

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo danas nastavlja i mlada selekcija Srbije. Fudbalske nade Srbije se u trećem kolu sastaju sa Makedonijom u Skoplju, a u prestonicu bivše jugosloovenske republike stigli su kao prvoplasirani u grupi. Pre duela s Makedoncima, „orlići“ su pobedili vršnjake iz Severne Irske i sa Farskih Ostrva, a posle ovog važnog gostovanja u Kragujevcu će, narednog utorka, dočekati ekipu Danske.

Ne bojte se, neće biti reprize Đenove

Mada njihov Savez, kao organizator, snosi dobar deo krivice za to što je šaka instruiranih i maloumnih huligana iz Srbije prekinula susret ovih selekcija u Đenovi, italijanski novinari su juče našeg kapitena „udavili“ pitanjima o bezbednosti svoje ekipe na „Marakani“ i nedolasku njihovih fanova.

-Vidim da ste baš zapeli s pitanjima o bezbednosti, ali ja stvarno ne vidim čemu to vraćanje u prošlost, poređenja i strah. Nemate razloga da brinete. Italijanski igrači će, čim izađu na teren, shvatiti i osetiti koliko ova utakmica znači Srbiji, ali nema zbog čega da se boje. Sve će proteći u najboljem redu, a to što neće imati podršku italijanskih navijača je izbor vašeg Saveza. Niste hteli da uzmete ulaznice koje vam pripadaju – pogođeno, ali mirno, je replicirao Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari