Prva onlajn platforma za bicikliste u Srbiji stiže iz Bora 1

Borsko strukovno udruženje „Sigurne staze“ nastavlja svoju misiju kako do održive urbane mobilnosti u Boru dizajniranjem prve onlajn platforme za bicikliste u Srbiji promovisane povodom 3. juna, Svetskog dana bicikla. Bor je prvi grad u Srbiji koji je dobio ovakav vid GIS platforme koja se može sprovesti u svakom gradu i opštini u Srbiji, kažu tvorci platforme „Bici Bor“.

Svojim radom strukovno udruženje „Sigurne staze“ ukazuje na nedostatke i daje predloge koji treba da doprinesu poboljšanju saobraćajne infrastrukture. U svom radu maksimalno koristi prednosti i pristupačnost digitalnih tehnologija kreirajući korisne platforme.

Svetski dan bicikla, 3. jun, za „Sigurne staze“ bio je povod za dizajniranje GIS ( geografski informacioni sistem) platforme za bicikliste u Boru i ovo je prva platforma ove vrste u Srbiji.

Na interaktivnoj platformi predstavljeni su problemi u zonama škola, nebezbedne lokacije, prostorna raspodela saobraćajnih nezgoda sa ranjivim učesnicima u saobraćaju, ocena stanja pristupačnosti saobraćajne i urbanističke infrastructure za osobe sa invaliditetom, kao i predlozi građana za kvalitetnije uređenje javnog prostora – predstavlja platformu koju je dizajnirao master inženjer saobraćaja Igor Velić.

Prva onlajn platforma za bicikliste u Srbiji stiže iz Bora 2
Foto: Igor Velić, privatna arhiva

Objašnjava da platforma “Bici Bor” obiluje korisnim informacijama, smernicima i predlozima kako do održive urbane mobilnosti u Boru, između ostalih i predlogom u kojim ulicama u Boru je potrebno formirati zone 30, biciklističke staze/trake i gde je potrebno postaviti parking za bicikle.

„Korisnicima platforme dostupan je digitalni model bezbednih ruta za učenike osnovnih i srednjih škola u Boru,kao i mapa turističkih lokacija koje je poželjno posetiti i uživati u vožnji bicikla. Dodatnu vrednost platform daju i podaci zagađenja sa mernih stanica, kao i odnos koliko Bor ima zelenih površina u odnosu na devastirana područja“, kaže Velić koji je i predsednik udruženja “Sigurne staze”.

Platforma “Bici Bor” zahvaljujući crowdsourcing komponenti omogućava građanima pregled, unos i izmenu podataka, pružajući mogućnost Boranima da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju poboljšanja saobraćajne infrastrukture za bicikliste na teritoriji grada Bora.

„Rezultati sprovedenih analiza na platformi pomažu donosiocima odluka u gradu Boru da u budućnosti bolje sagledaju problem bezbednosti biciklista u saobraćaju i stvore ambijent u kome će biti poželjno koristiti bicikl kao aktivni vid prevoza“, ističe Velić.

Prema njegovim rečima ovakav vid GIS platforme se može sprovesti u svakom gradu i opštini u Srbiji.

„Ideja je da se podstiče donošenje pametnih odluka u razvoju održivih gradova. Gradova koji su pristupačni, sa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i sa velikim brojem zelenih površina“, zaključuje Igor Velić iz „Sigurnih staza“.

Cilj kome Velić i „Sigurne staze“ streme je unapređenje bezbednosti saobraćaja, životne sredine i pristupačnosti saobraćajne infrastrukture za sve učesnike u saobraćaju sa posebnim akcentom na bicikliste na teritoriji grada Bora, a to moguće i kroz kreiranje inovativne GIS platforme “Bici Bor”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari