Od 29. oktobra do 7. novembra u Beloj Palanci biće održan Prvi festivali omladinskih scena Srbije. Festival organizuje Kancelarija za mlade opštine Bela Palanka, u saradnji sa srednjom školom „Niketa Remezijanski“ i Centrom za kulturu u Beloj Palanci. Najavljeno je učešće osam omladinskih ansambala iz Srbije.

– Cilj festivala je da članovi omladinskih scena u Srbiji pokažu svoju kreativnost. Namera nam je i da se u Beloj Palanci oživi pozorišni život i osnaži rad dramskih sekcija. Iako je Bela Palanka jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji, ne nedostaje mladalački duh i kreativnost mladih – kazao je šef Kancelarije za mlade i koordinator projekta Dragan Jocić.

Festival će 29. oktobra otvoriti beogradski Narodni univerzitet „Božidar Adžija“ predstavom „Alisa 2009“. Kragujevački Dramski studio igraće komad „Epitaf“, a poslednjeg dana oktobra bečejska grupa PAAD predstaviće komad „Peć“. Pozorište „Masuka“ iz Velike Plane 1. novembra će igrati „Beogradsku trilogiju“, Knjaževačka gimnazija nastupiće 2. novembra predstavom „San letnje noći“. Narodna biblioteka iz Ćićevca izvešće komad „Virus“, Akademsko pozorište iz Niša igra predstavu „U plamenu strasti“, a Dramska sekcija srednje škole „Niketa Remezijanski“ iz Bele Palanke nastupiće s predstavom „Draga Jelena Sergejevna“.

Festival se završava uručivanjem nagrada za najbolju predstavu po oceni stručnog žirija i oceni publike, najbolju mušku i žensku glavnu uloga i sporednu ulogu, a biće dodeljena i Specijalna nagrada za izuzetan domet u oblasti pozorišne umetnosti. Selektor festivala je reditelj i teatrolog iz Beograda Vladimir Putnik. U stručnom žiriju su glumac Aleksandar Dunić, pozorišni kritičar i novinar iz Niša Slobodan Krstić i novinar i filmski kritičar iz Niša Bratislav Milojević. Pokrovitelji festivala su ministarstva kulture i omladine i sporta i opština Bela Palanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari