Najpopularnija izletišta za 1. maj na Fruškoj gori: Stražilovo, Iriški venac, Brankovac, Letenka.. 1Letenka, foto: A. L./Danas

Prvomajski praznici u Novom Sadu znače samo jedno, dan kada se obilaze omiljena izletišta na Fruškoj gori. Inače, Novosađani ne koriste blagodeti ove planine ni približno koliko bi mogli, s obzirom koliko je lepa i koliko im je blizu, ali se zato 1. maja trude da sve propušteno nadomeste. Nema izletišta koje na Praznik rada neće biti puno “k’o oko”. Kako komunalne službe ne odlaze u prirodu, mole se svi izletnici da nakon praznovanja svoje smeće ne ostavljaju na mestima gde to nije dozvoljeno.

Popovica

Najbliže i jedno od najpopularnijih izletišta za Novosađane je Popovica. Naziv je to jednog od vrhova Fruške gore, ali i dela Sremske Kamenice koje se nalazi u njegovom podnožju. Ovo mesto krije prelepo jezero koje je veoma blizu parkinga sa kog se kreće u avanturu. Tu je izvor, ali i vidikovac sa kog se proteže pogled na Dunav. Popovica ima dve planinarske staze, prvom se ide do Iriškog venca, vidikovca Orlovo bojište i Perine pećine. Druga staza vodi uz Popovičko jezero ka drugom vidikovcu.

Iriški venac

Pomenuti Iriški venac verovatno je najpopularnije izletište na čitavoj Fruškoj gori. Tu se seku Partizanski put i magistralni put Ruma – Novi Sad. Idealno mesto za jednodnevne izlete, sa uređenim kampom i velikim parkingom. Sa njegovog vrha od 502 metra, može se videti čak i Avala. Uz izletište je i park, ali i mnoge planinarske staze koje tuda prolaze. U blizini ove lokacije nalazi se nekoliko popularnih izletišta. Tu su i poznati simboli Vojvodine; spomenik Sloboda i TV toranj.

Brankovac

Ljubitelji prirode vole i Brankovac. Mesto koje nudi jedinstven pogled na Novi Sad. Prostor je velik, pa svako može da pronađe svoj deo za odmor. Ispod izletišta, prema gradu, stiže se do Dumbovačkog vodopada, još jednog skrivenog dragulja ove planine. Napomena, put je zahtevan. Drugim šumskim putem može se stići i do Beočinskog manastira. Od Novog Sada do ovog turističkog odredišta treba oko pola sata vožnje putem koji vodi ka Vrdniku. Šumske staze su lepo obeležene.

Andrevlje

Pomalo izolovano izletište na nekoliko kilometara od Čerevića, sem lepe prirode ima i renovirano odmaralište. Idealno za one koji vole lagane šetnje po padinama ove sremske lepotice. Pored odmarališta, nalazi se veliki otvoren prostor, oko kojeg je šuma. Pešačka staza sa ovog izletišta vodi do Letenke i Partizanskog puta. U blizini su i lepa podunavska naselja Čerević i Banoštor koje vredi posetiti, pogotovo ljubitelji vina.

Stražilovo

Izletište se nalazi se iznad Sremskih Karlovaca, jednog od najlepših mesta u našoj zemlji. Do popularnog Stražilova na visini od 321 metar, iz centra ovog mesta nema više od pet kilometara. Većina đaka u Srbiji na nekoj od jednodnevnih izleta posetilo je ovo mesto. Tu, na Brankovom visu, nalazi se grob velikog pesnika Branka Radičevića. U podnožju je njegova statua i malo odmaralište. Šumskim stazama može se doći do Bukovca ili planinarskog doma “Stražilovo”.

Letenka

Letenka je među Novosađanima poznata kao mesto gde se nekad išlo u školu prirode. Popularno dečije odmaralište izgrađeno je još sedamdesetih godina prošlog veka. I danas je tu nekoliko sportskih terena i uređenih šumskih staza. Nalazi se u centru Fruške gore, na putu od Novog Sada ka Sremskoj Mitrovici. U blizini Letenke je spomen obeležje Jabuka, a planinarskim stazama se može stići do Popovog čota i Grgurevačke pećine. Nalazi se na nadmorskoj visini od 456 metara.

Rohalj baze

Za ljubitelje malo skrivenijih i manje poznatih mesta tu su Rohalj baze, kod sela Divoš, gde se u Drugom svetskom ratu u bazama pod zemljom nalazilo partizansko središte. Tu se prilikom zbegova skrivalo i lokalno stanovništvo. Nekoliko planinskih izvora nalazi se u blizini ovog izletišta, kao i manastiri Kuveždin i Đipša. Sa vidikovca se pruža lep pogled na Srem, a ako je vreme posluži, u daljini se može videti i Cer.

Fruškogorska jezera

Odlazak na Frušku goru dobra je prilika da se posete neka od njenih jezera. To je najlakši put da se ljudi zaljube u ovu planinu. Malo nas pretpostavlja, ali može se veoma lako sastaviti lista i od čak dvadeset najlepših fruškogorskih jezera. Ovom prilikom, pomenućemo pet koji se često nalaze na vrhu liste najpopularnijih; Ledinačko, Bešenovačko, Jezero Moharač, Sotsko i Jezero Dobrodol.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari