Prvi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu počinje 19. juna 1Ilustracija Foto: Stefana Savić

Na državnim fakultetima u narednoj školskoj godini o trošku budžeta moći će da se školuje više od 22.600 studenata.

Na Univerzitetu u Beogradu ima 9.544 mesta za redovne studente, na Univerzitetu umetnosti 278, na Univerzitetu u Kragujevcu 2.408, u Nišu 3.253, Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici 1.098, a na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru 684.

Na Novosadskom univerzitetu o trošku države moći će da školuje 5.424 brucoša. Na visokim školama strukovnih studija odobreno je 6.734 budžetskih mesta.

Prvi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu počinje 19. juna prijavljivanjem kandidata, koje traje do 23. juna, a polaganje prijemnih ispita biće organizovano od 24. do 30. juna, prema rasporedu objavljenom na fakultetima. Preliminarne rezultate visokoškolske ustanove će istaći najkasnije do 1. jula, nakon čega slede žalbe nezadovoljnih kandidata i objavljivanje konačnih rang-listi, koje su osnov za upis brucoša.

Upis mora da bude završen do 12. jula, a dan kasnije Univerzitet će objaviti slobodna mesta za drugi upisni krug.

U narednoj školskoj godini školarine će biti skuplje na pet fakulteta. Najveće povećanje biće na Saobraćajnom fakultetu, na kojem je školarina sa prošlogodišnjih 90.000 dinara porasla na 108.000.

Mašinski fakultet povećao je školarine sa 66.000 na 72.000 dinara, Pravni sa 95.000 na 99.000 dinara, Učiteljski sa 99.000 na 102.000 dok će studije za samofinansirajuće studente na Ekonomskom fakultetu ubuduće koštati od 90.218 do 118.708 (dosad je cena bila od 85.272 do 112.200).

Upisna pravila ostaju ista kao i prethodnih godina, što znači da se kandidati rangiraju prema rezultatima postignutim na prijemnom ispitu, odnosno ispitu za proveru sklonosti i sposobnosti i opštem uspehu iz srednje škole.

Bez greške urađen prijemni donosi 60 poena, a uspeh iz srednje škole najviše 40 bodova. Pod opštim uspehom podrazumeva se zbir prosečnih ocena u svakom razredu srednje škole pomnožen sa dva i on se računa zaokruživanjem na dve decimale.

Da bi stekli pravo da se upišu na teret budžeta, kandidati moraju osvojiti najmanje 51 bod, dok je donja granica za samofinansirajuće studente 30 poena. Konačne rang-liste koje objave fakulteti su osnov za upis, što znači da budući brucoši treba pažljivo da prate sve upisne aktivnosti na fakultetima na kojima su konkurisali. Ako se kandidat koji je ostvario pravo na upis ne pojavi u predviđenom roku, umesto njega će biti upisan sledeći sa rang-liste.

Učenicima trećeg i četvrtog razreda srednje škole koji su osvojili neku od prve tri nagrade na republičkom takmičenju, koje organizuje Ministarstvo prosvete ili na međunarodnom takmičenju, iz predmeta koji se polaže na prijemnom ispitu, može se priznati maksimalan broj bodova iz tog predmeta.

Državljani Srbije koji su završili prethodno iz zemalja školuju se u našoj zemlji pod istim uslovima kao i državljani Srbije, uključujući pravo na budžetsko finansiranje. Prilikom prijavljivanja na konkurs potrebno je predati nostrifikovana školska dokumenta ili potvrdu da je taj postupak započet.

Strani državljani takođe se upisuju pod istim uslovima kao i naši državljani, s tim da plaćaju školarinu. Oni prilikom konkurisanja podnose nostrifikovanu diplomu o završenoj srednjoj školi ili potvrdu da je taj postupa započeo. Pre upisa treba da dostave dokaze da su zdravstveno osigurani za školsku godinu koju upisuju, kao i da vladaju srpskim ili jezikom na kome se izvodi studijski program.

Dokumenta prilikom prijavljivanja

Kandidati prilikom prijave na konkurs podnose na uvid originalna dokumenta, a uz prijavni list podnose fotokopije sledećih dokumenata:

– svedočanstvo za sve razrede prethodnog srednjoškolskog obrazovanja;

– diplomu o položenom završnom odnosno maturskom ispitu;

– diplome sa republičkog ili međunarodnog takmičenja za kandidate koji su kao učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole osvojili jednu od prve tri nagrade iz predmeta koji se polaže na prijemnom ispitu;

– dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog, odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti.

Dokumenta za upis

– overena fotokopija dokumenata i originalna dokumenta na uvid;

– izvod iz matične knjige rođenih (fakultet, odnosno Univerzitet pribavlja po službenoj dužnosti izvod iz matične knjige rođenih, osim za strane državljane koji su u obavezi da ovaj dokument dostave);

– popunjen obrazac ŠV-20 (obrazac se popunjava i elektronski, a štampana verzija se potpisana predaje na fakultetu);

– indeks (ukoliko fakultet ne obezbeđuje indekse);

– dve fotografije formata 4,5 x 3,5 sm;

– dokaz o uplati naknade na ime troškova upisa;

– dokaz o uplati školarine za samofinansirajuće studente;

– dokaz o uplati naknade za Centar za razvoj karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari