Registracija poljoprivrednih gazdinstava je u toku, krajnji rok je do 30. marta, a iz Ministarstva poljoprivrede potvrđuju da se termini neće produžavati pa je potrebno da svi poljoprivrednici obave na vreme posao registrovanja.

Tek nakon prijave gazdinstava počinje obrada podataka i prve isplate subvencija od 6.000 dinara po hektaru bez računa, kao i premija za mleko prvi kvartal. Protekle nedelje isplaćeno je poljoprivrednim gazdinstvima na ime prošlogodišnjeg duga oko 1,5 milijardi dinara. Prema informacijama Udruženja poljoprivrednika Zrenjanin, reč je o subvencijama za dizel gorivo, premijama za tov i genetske resurse ali i premijama za mleko iz četvrtog kvartala prošle godine.

– Za nas je važna ova odluka da se dizel može slobodno kupovati, jer smo do sada dane provodili čekajući na gorivo. U Melencima, Bašaidu i Elemiru nema pumpi Naftne industrije Srbije, pa su svi poljoprivrednici upućeni na dve pumpe u Zrenjaninu ili jednu malu u selu Kumane. Izgubimo dane dok dođemo do goriva, a ovako ćemo uštedeti vreme za radove u polju – objašnjava poljoprivrednik Borko Vujanov.

Ministarstvo poljoprivrede, nakon što je uvažilo predloge poljoprivrednika iz Sente i Čoke koji žele da osnuju zemljoradničku zadrugu, pozvalo je mlade poljoprivrednike i njihova udruženja da predlože poslovne ideje i programe za preporod i opstanak sela.

– Imamo ideje, mlade ljude u udruženju, a nešto od onoga što nam je potrebno da bismo bolje proizvodili i radili već smo predložili lokalnoj samoupravi. Tražimo dovođenje struje do njiva i kopanje bunara, da bi se usevi navodnjavali – objašnjava Ognjen Rockov, predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika Zrenjanin.

U svom pozivu Ministarstvo poljoprivrede je navelo „pomozite nam da poljoprivredna proizvodnja na selu ima predvidljivost, sigurnost i da novac poreskih obveznika, izdvajanjem iz Agrarnog budžeta, bude vrednije upotrebljen u vašem poslu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari