PSG osudio izjave Milomira Marića o profesoru Sinaniju i rektorki Popović 1Foto: PSG

Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je danas izjave novinara televizije Hepi Milomira Marića o prodekanu i profesoru Filozofskog fakulteta Danijelu Sinaniju i rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović.

„Nacističke izjave u kojima se prebrojavaju ‘krvna zrnca’ uvaženog profesora, trivijalne osobe koje podržavaju autokratsku vlast, podsećaju nas na reči njihovog vodje koje je govorio tokom ’90-tih godina. Podsećamo ih da je zakonom, koji očigledno ne važi i za njih, sankcionisano širenje verske, rasne i nacionalne mržnje“, saopštio je PSG.

Kako su ocenili, „napadom“ na rektorku Ivanku Popović i njenu porodicu, „u Skupštini i na nacionalnim frekvencijama, vlast pokazuje panični strah iz kog proizilazi agresija prema svemu što se ne uklapa u njihov primitivni diskurs“.

„Da li je odbrana lažnih diploma važnija od Univerziteta, od života profesora i rektora? Izmišljene i rasističke optužbe koje su izneli, mogu da dovedu i do ugrožavanja bezbednosti profesora“, istakao je taj pokret.

PSG će, kako su naglasili, stati u odbranu „istine, ljudskih prava profesora, slobode i autonomije Univerziteta, svega što je sada ugroženo ovim primitivnim napadima“.

Uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu izrazila je u utorak gnušanje zbog vredjanja Sinanija i rektorke Popović u ponedeljak na televiziji Hepi.

Kako su naveli, glavni urednik televizije Hepi, s nacionalnom frekfencijom, Milomir Marić omalovažavao je profesora Sinanija, otvoreno izazivajući nacionalnu mržnju.

„Takvi akti netrpeljivosti i izazivanja netrpeljivosti su za svaku osudu. Marić je, u svom obraćanju milionskom auditorijumu, istovremeno nahuškao i obmanuo javnost navodeći pogrdne i pogrešne nazive predmeta za koje je tvrdio da predaje naš prodekan. Otvoreno mu je osporavao pravo da, sa ‘sumnjivim prezimenom’ učestvuje u rešavanju problema na Univerzitetu u Beogradu i bude, kako je rekao, moralni sudija jer bi na Кosovu ‘Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušali streljali'“, dodaje se u saopštenju.

Tokom te emisije, Marić je vredjao i članove porodice rektorke Popović, uz tvrdnju da je u njenoj porodici promena strane normalna i da joj je stric „bio staljinista i glavoseča iz Novog Sada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari