Umetnička škola u Užicu pripremila je bogat program sa kojim će, u subotu od 18 do 23 časa, kao jedina ustanova u gradu, učestvovati u „Noć muzeja“. To je prvi put da užička Umetnička škola učestvuje u tom najmasovnijem evropskom kulturnom događaju.


U programu nazvanom „Da vidim i probam“, škola će otvoriti svoje kabinete i ateljea, a učenici i profesori upoznaće posetioce sa procesima nastanka umetničkih dela – od ideje do realizacije i ponudiće im da se sami okušaju u njihovoj izradi.

Veliki broj obrazovnih profila u školi omogućio je da se organizuju radionice, otvoreni ateljei i demonstracije, koje bi trebalo da privuku veliku pažnju građana Užica i okolnih mesta. Tako će biti prikazan postupak nastanka grafike u tehnici suva igla i linorezu, izrada predmeta od keramike na drvenom točku, što je tradicionalan način koji se vekovima neguje u selu Zlakusa kod Užica, a biće priređena revija pozorišnih i savremenih kostima, koje su osmislili i sašili učenici tokom redovne nastave. Osim toga, učenici će demonstrirati vajanje portreta, postupak mašinskog graviranja na staklu i kamenu, tehniku drvorezbarenja, pripremu platna za slikanje i izradu kopija slika uljanim bojama, a saznaće kako nastaju kostimi, kako se obrađuje digitalna fotografija, kako nastaje animirani filmovi i kako se izrađuje nakit.

Mladen Jevđović, akademski grafičar i profesor u školi, objasnio je da je osnovna ideja programa sažeta u sloganu „Da vidim i probam“, jer će posetioci imati priliku da učestvuju u umetničkim radionicama i pokušaće da naprave svoj prvi rad. S druge strane, kako ističe, to je i prilika za buduće srednjoškolce da se opredele za umetnički put u svom daljem školovanju.

– Svi programi su osmišljeni tako da budu interaktivni što znači da će, uz rad naših učenika u saradnji sa profesorima, publika moći da učestvuje u izradi umetničkih predmeta – objasnio je Jevđović.

 

 Upis učenika

Škola će ove godine upisati 51 učenika na šest smerova, a prijemni ispit iz crtanja, slikanja i vajanja biće organizovan od 5. do 7. juna. Nova generacija obrazovaće se za tehničare dizajna tekstila, tehničare dizajna grafike i likovne tehničare, drvorezbare, konzervatore kulturnih dobara i grnčare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari