Pukovnik u penziji Petković: Ako čekamo da vojska vaspitava mlade, u velikom smo problemu 1foto FoNet Aleksandar Barda

„Ako mi čekamo da vojska vaspitava mlade i da ih izvodi na pravi put, onda smo u velikom problemu“, kaže za N1 pukovnik u penziji i izabrani poslanik liste Srbija protiv nasilja Goran Petković komentarišući ponovne najave uvođenja obaveznog služenja vojnog roka i razloge za to.

Poslednji ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je nedavno da je pokrenuta inicijativa da se ukine odluka o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka, donet 2011. godine, odnosno da se ponovo reaktivira zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka.

Vučević je rekao da je Generalštab VS predložio zakon, a da je Ministarstvo odbrane predložilo da vojni rok ne traje duže od četiri meseca. On je rekao da se ta inicijativa pokreće na osnovu procene bezbednosti u državi.

Petković je ranije za Fonet izjavio da je vraćanje obaveznog služenja vojnog roka ostvarivo na društvenim mrežama, na slavskim ručkovima ili eventualno na nekim kafanskim ručkovima.

„To je bila malo slobodnije data izjava, ali oslikava moje mišljenje, to vraćanje se periodično ponavlja od same obustave, krajem 2010. i čini mi se da služi kao pitanje za zamajavanje širih narodnih masa. Imam utisak da je maskirovka, pa da ispod radara prolazi pitanje ukidanje dinara na KiM, ili iskopavanja litijuma“, kazao je gost N1.

Ako je vlast, pak, imala ozbiljnu nameru da vrati služenje vojnog roka, to je, kaže Petković, puno nedoumica i nepoznanica.

„I to je pitanje za Ministarstvo odbrane, Skupštinu, Vladu Srbije – koliko će to koštati i odakle novac? Budžet za 2024. je usvojen, pa je pitanje da li će se sa formiranjem nove skupštine ići na neki rebalans budžeta, a to je onda presipanje iz jedne u drugu oblast“, kaže.

Dodaje da su kasarne trenutno opremljene za profesionalnu vojsku i da je jedan od problema gde i kako bi se smestili svi ti regruti.

„Ovo nije vreme kada sam ja počeo da radim, kada je neki vojnik prvi put video dušek, struju, asfalt… Sada je potreban drugi standard, drugi uslovi za eventualni smeštaj vojnika, prevaziđene su te norme nekadašnje sa spavaonicama sa 30 ljudi, krevetima na sprat i slično, potrebna su ulaganja, adaptacija soba“, navodi Petković.

Njegove kolege su, dodaje, u formi što se tiče obavljanja obuke.

„Ali se postavlja pitanje da li ih je dovoljno da izvode obuke sa potpuno drugačijom populacijom. Jer to nisu dobrovoljci ili profesionalni vojnici koji dolaze da reše svoju egzistenciju… Potrebno je recimo i veće angažovanje psihologa“, podseća.

Prema njegovim rečima, iz šturih obaveštenja koja smo dobili u javnosti, kada je najavljena inicijativa Generalštaba, ideja je da se podmladi rezervni sastav Vojske.

„Jer obustavom služenja vojnog roka a i protokom vremena, pasivna rezerva je ušla u neke godine kada više nije adekvatna za angažovanje u vojsci“, naveo je.

Petković nije želeo da komentariše najave Hrvatske i vlasti u Prištini da se i tamo razmišlja o uvođenju obaveznog vojnog roka.

A na komentare onih koji su za vraćanje vojnog roka zbog toga što „mlade treba dovesti u red“, kaže:

„Ako mi čekamo da vojska vaspitava mlade i da ih izvodi na pravi put, onda smo u velikom problemu. Gde je tu porodica, gde je obrazovni sistem? To su sve floskule i vraćamo se na one kafanske rasprave i parole“.

Kako tvrdi – vojska ne treba da služi da vaspitava, već da posluži „za obučavanje građana za odbranu“.

„Ja lično sam ni za, ni protiv, rekao sam da sam kao oficir VS ostvaren, otišao sam u penziju bez ikakvih razočarenja, bez osećaja da mi se nešto duguje, vojska je meni u srcu. Čuo sam danas Vučića kako kaže da bi on ‘sutra kopao litijum’. I ja da mogu, vratio bih se u vojsku, ali niti će on kopati litijum, niti ću se ja vratiti u vojsku“, izjavio je.

Petković kaže i da pre svega treba napraviti analizu koliko bi se mladih pozvalo na prigovor saveti ako bi se uveo obavezni vojni rok. „Neizvestan je problem, u smislu sa kim računamo“, dodaje.

A na pitanje šta bi bilo rešenje kako bi se osnažila Vojska, on kaže:

„Početno rešenje bi bila aktivna rezerva. Da se aktivira koncept aktivne rezerve o čemu se govori godinama. Zatim da se status i standard profesionalnih vojnika i podoficira podigne na održiv nivo, da ljudi budu zadovoljni, jer samo zadovoljan vojnik je dobar vojnik“, zaključio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari