Pulmolog Žujović: Ne preporučuje se boravak na otvorenom deci i astmatičarima u Novom Pazaru 1Foto: Shutterstock

Pulmolog Dejan Žujović i predstavnici lokalne samouprave Novog Pazara upozorili su danas da se u vreme ekstremnog zagadjenja vazduha ne preporučuje boravak na otvorenom, pre svih deci i astmatičarima. Žujović je u razgovoru za program Sto plus radija naglasio da bi u vreme kada je vazduh veoma zagađen deca trebalo da izbegavaju trenutno aktuelno klizalište.

„Zagađen vazduh opasan je po zdravlje, naročito dece koja su po tom pitanju najosetljivija. Svaka četvrta astma direktna je posledica zagađenja vazduha sa čime je direktno povezan i sindrom prerane smrti deteta. U danima sa velikim stepenom zagađenja, deca ne treba da budu na klizalištu već u svojim kućama“, rekao je Žujović.

Dodao je da aerozagađenje kod pojedinih osoba povećava i rizik od moždanog i srčanog udara.

„Odeljenja u novopazarskoj bolnici će sigurno imati oko 30 odsto više posla nego inače, jer nisu problem kratkotrajna, već ona akutna, višednevna zagađenja“, naglasio je on.

Danas su i čelnici Gradske uprave gradjanima preporučili da u noćnim časovima izbegavaju kretanje i fizičke aktivnosti na otvorenom.

„Zbog dolaska naših građana iz inostranstva, u užoj gradskoj zoni trenutno je dodatno uvećan broj vozila, a to dodatno doprinosi zagađenju vazduha“, rekla je članica Gradskog veća zadužena ze ekologiju Milica Mančić.

Rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine Ivan Milanović rekao je da su podaci merne stanice u svakom trenutku javno dostupni svim građanima i da oni uglavnom pokazuju da je vazduh najzagađeniji u večernjim satima.

„Apelujemo da tada građani, a naročito zdravstveno osetljive grupe stanovništva redukuju kretanje i fizičke aktivnosti i da ih obavljaju u zatvorenom prostoru. To su naše, ali i preporuke Svetske zdravstvene organizacije“, rekao je Milanović.

Vazduh u Novom Pazaru je, sudeći prema prisustvu suspendovanih PM čestica, jedan je od najzagadjeniih u Srbiji i višestruko prekoračuje granične vrednosti, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari