Proizvodnja i izvoz nameštaja od punog drveta je poslovna šansa za Srbiju, a Kučevo će biti razvojni deo drvoprerađivačkog sektora pa je lokalna samouprava ove zviško-homoljske komune podržala inicijativu USAID-ovog projekta održivog razvoja, Evropskog progresa, Razvojne agencije Srbije i Privredne komore Srbije za unapređenje izvoznih kapaciteta drvo-prerađivačkog sektora, a posebno proizvodnje nameštaja od masiva.


Opština Kučevo je zajedno sa 46 drugih opština i gradova potpisala pismo o namerama. Time se obavezala da učestvuje u izradi Akcionog plana za pozicioniranje Srbije kao izvoznika nameštaja od masiva na svetskom tržištu a nakon njegovog usvajanja od strane Vlade Republike Srbije, u skladu sa svojim mogućnostima, učestvuje u sprovođenju aktivnosti u cilju unaprteđenja svih aspekata proizvodnje nameštaja i uvećanja obima zaposlenosti u ovom podsektoru.

Prerada drveta je često jedina industrijska grana u brdsko-planinskim i ruralnim područjima Srbije. Uzimajući u obzir da se 46 odsto ukupnih šumskih rersursa države nalazi na teritoriji nedovoljno razvijenih opština a da samo 21 procenat zaposlenih u ovim opštinama radi u ovoj industrijijskog grani, ovaj projekat je veoma značajan i njegovim ostvarenjem mogao bi se uvećati nivo zaposlenosti. Opština Kučevo je prepoznala svoju šansu i uključila se u njegovu realizaciju a potpisivanje pisma o namerama samo je prvi korak ka ovoj vrsti prosperiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari