Putin potpisao zakon kojim se potpuno zabranjuje promena pola 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas novi zakon koji označava poslednji korak u stavljanju van zakona sve procedure za promenu pola, što predstavlja težak udarac za LGBTQ+ zajednicu u Rusiji.

Zakon koji je prethodno potvrđen od strane oba doma ruskog parlamenta „zabranjuje svaku medicinsku proceduru usmerenu na promenu pola“, kao i promenu pola u službenim dokumentima i javnim evidencijama.

Jedini izuzetak je medicinska intervencija za lečenje urođenih anomalija.

Zakonom se poništavaju brakovi u kojima je jedan supružnik „promenio pol“ i zabranjuje se transrodnim osobama da postaju usvojitelji dece.

Zabrana je motivisana ciljem Kremlja da zaštiti ono što smatra „tradicionalnim vrednostima“. Poslanici Dume kažu da zakon treba da zaštiti Rusiju od „zapadne anti-porodične ideologije“.

Ruski udar na LGBTQ+ zajednicu počeo je pre deset godina kada je Putin prvi put stavio naglasak na „tradicionalne porodične vrednosti“, uz podršku Ruske pravoslavne crkve.

Kremlj je 2013. usvojio zakon koji zabranjuje svako javno odobravanje „netradicionalnih seksualnih odnosa“ među maloletnicima. ;Putin je 2020. godine progurao ustavnu reformu koja je zabranila istopolne brakove, a prošle godine je potpisao zakon o zabrani „propagande netradicionalnih seksualnih odnosa“ i među odraslima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari