Najmanje 74 civila poginula su u poslednja tri dana u borbama proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske u regionu Donjecka, a 116 je ranjeno, saopštile su juče zdravstvene institucije u istočnoj Ukrajini.

U regionu Donjecka je od početka krize poginulo 839 osoba, a 1.623 ranjeno, podaci su tamošnjih vlasti. Samo u jučerašnjim napadima iz teškog naoružanja u regionu Donjecka poginule su dve osobe, a u noći između srede i četvrtka u bombardovanju poginula je jedna osoba i ranjeno njih 11.

Slična situacija je i u Lugansku, drugom uporištu pobunjenika, koje je opkolila ukrajinska vojska, gde je prema neimenovanom predstavniku regionalne uprave, juče i prekjuče ubijeno najmanje 22 civila. „U poslednja 24 časa, prema prvim informacijama, 22 stanovnika Luganska su ubijena. Reč je o raketnom napadu. Jedan autobus, prodavnica i više zgrada je pogođeno“, rekao je taj zvaničnik agenciji Frans pres, prenela je Beta.

Opštinske vlasti Luganska pomenule su „brojne ranjene“ u bombardovanju. Frans pres dodaje da nije bilo moguće utvrditi koja strana stoji iza granatiranja. UN su krajem jula optužile pobunjenike kao i ukrajinske regularne snage da koriste teško oružje u naseljenim oblastima. Pres-služba ukrajinske vojske koja vodi operaciju protiv proruskih pobunjenika saopštila je da je juče bila u toku ofanziva u istočnom delu Luganska.

U Lugansku nema struje ni vode već 12 dana, telefonske linije ne funkcionišu, a rezerve hrane i lekova brzo nestaju. Ukrajina je postavila uslove za isporuku humanitarne pomoći iz Rusije, te je zatražila da pogranični stražari i posmatrači OEBS-a izvrše inspekciju konvoja pre nego što uđe u zemlju. Ukrajinske vlasti strahuju da bi gotovo 300 kamiona mogao da bude „Trojanski konj“ s vojnom pomoći za proruske pobunjenike.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je juče sastanak s ministrima i poslanicima na Krimu. On je rekao da Rusija ne treba da se ograđuje od ostatka sveta, u trenutku kada su njeni odnosi sa Zapadom na najnižem nivou zbog ukrajinske krize. „Moramo razvijati našu zemlju mirno, dostojanstveno i efikasno, ne ograđujući se od ostatka sveta, ne prekidajući odnose sa partnerima, ali i ne dozvoljavajući im da se prema nama ponašaju s prezrenjem“, rekao je Putin tokom posete Jalti, gde se obratio poslanicima Dume.

Kako su izvestile ruske agencije, prenela je Beta, Putin je takođe istakao spremnost Rusije da uradi sve što može u cilju postizanja rešenja ukrajinske krize. „Pomno pratimo tamošnju situaciju, o tome razgovaramo sa liderima Ukrajine, sa međunarodnom zajednicom, sa glavnim međunarodnim organizacijama. Učinićemo sve što je u našoj moći da se sukob što brže okonča kako bi prestalo prolivanje krvi u Ukrajini“, poručio je Putin.

Ruski predsednik je takođe osudio katastrofalnu humanitarnu situaciju na istoku Ukrajine, ocenjujući da je reč o „krvavom haosu“ i „bratoubilačkom sukobu“. Putin je istakao da rusko društvo treba da se mobiliše „ne samo za rat ili neki drugi sukob“, već „za težak rad za Rusiju i u ime Rusije“.

On je naglasio da je zabrana na uvoz hrane iz zapadnih zemalja zapravo mera koja treba da pomogne da se obnovi domaći poljoprivredni sektor i omogući novim saveznicima Moskve u Latinskoj Americi i zemljama poput Turske da dobiju veću ulogu na ruskom tržištu. „Ovo su pre svega mere podrške za naše proizvođače. One treba da pomognu da se naše tržište otvori ka zemljama i proizvođačima koji žele da sarađuju s Rusijom“, rekao je Putin.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen upozorio je da se Rusija nada da će stvoriti sferu uticaja u susednim zemljama, te je izrazio zabrinutost da Putinove ambicije sežu „van granice Ukrajine“: „Videli smo nelegalno pripajanje Krima i doprinos Rusije destabilizaciji istočne Ukrajine. Ali smo videli i da Rusija stoji iza zamrznutih konflikata koji su se odužili u Pridnjestrovlju i istočnoj Moldaviji, u Abhaziji i Južnoj Osetiji, kao i u Gruziji“.

„Vova, Krim nije naš“

Tviter profil ruskog premijera Dmitrija Medvedeva bio je juče sat vremena meta nepoznatih hakera koji su najavili njegovu ostavku i uputili oštre kritike na račun predsednika Vladimira Putina, prenela je Beta. „Podnosim ostavku. Stidim se svih dela kao šef vlade. Izvinite, molim vas“, prva je poruka hakera koja je postavljenja na nalogu premijera. „Dugo sam hteo da ti kažem: Vova, ti grešiš! Krim nije naš“, jedna je od lažnih poruka na kojoj je Vova skraćenica od milja za Vladimira Putina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari