Uspešna borba protiv terorizma moguća je samo ujedinjenjem napora čitave međunarodne zajednice, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u Antaliji, nazivajući terorističke napade u Parizu u petak uveče užasom.

Putin, koji učestvuje na samitu Grupe 20, izrazio je solidarnost sa stradalima i ponovio na neformalnom susretu lidera zemalja Grupe BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) da se Rusija „uvek zalaže za ujedinjenje napora radi efikasne borbe protiv terorističke pretnje“.

„Naravno, pritom treba postupati u strogoj saglasnosti sa Poveljom UN, oslanjajući se na međunarodne norme i uvažavanje suverenih prava i legalnih interesa svake države“, rekao je Putin.

Inače, u Antaliji u Turskoj juče je počeo Samit G20 koji je okupio najviše zvaničnike 20 najrazvijenijih zemalja današnjice, kao i lidere zemalja zvanica i međunarodnih organizacija. Na dvodnevnom samitu u turističkom dragulju Antalije Beleku okupilo se više od 10.000 učesnika, a dešavanja na samitu i njegovim marginama prati 2.469 akreditiranih novinara.

Pored zemalja članica G20, na Samit u Antaliji su pozvani i lideri Azerbejdžana, Španije, Malezije, Senegala, Singapura, Zimbabvea kao i nekoliko važnih međunarodnih organizacija među kojima su i Ujedinjene nacije.

Ovogodišnji Samit ima tri osnovne teme: „Uključenost, investicije i aplikacije“, a reč je o temama koje zagovara Republika Turska kao domaćin Samita i predsedavajući grupe G20.

U okviru dijaloga o pomenutim temama učesnici će pokušati da iznađu načine za intenziviranje dijaloga i saradnje razvijenih zemalja G20 sa zemljama u razvoju i manje razvijenim državama, jačanje uzajamnih investicija i implementacije dogovorenog.

Domaćin Samita je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Drugog dana Samita lideri G20 će razgovarati o „jačanju otpornosti“ u kontekstu ekonomske i finansijske stabilnosti. Globalna pitanja poreskih nameta, borba protiv korupcije i reforme Međunarodnog monetarnog fonda su neke od podtema.

Tokom današnjeg radnog ručka će biti razgovarano o pitanjima trgovine i energetike, a planirano je i usvajanje akcionog plana koji će konkretizirati neke od mera.

Predsednik Francuske Fransoa Oland otkazao je dolazak na Samit G20 zbog terorističkih napada u Parizu.

Kina preuzima predsedavanje

Na kraju Samita će predsednik Kine Si Đinping predstaviti planove Kine kao nove predsedavajuće grupe i najaviti naredni samit u Pekingu. Rezultate Samita u Antaliji će javnosti predstaviti turski predsjednik Erdogan na posebnoj konferenciji za novinare.

Borba za polnu jednakost

Na ovogodišnjem sastanku će biti održan i skup Žene G20 (W20), grupe koja je nedavno formirana na inicijativu Turske, a s ciljem konkretnije borbe za polnu jednakost u društvu.

Supruga turskog predsednika Emina Erdogan otvoriće prvi skup grupe W20 pod naslovom „Panel o ženama izbeglicama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari