– Pokrajinski zvaničnici su u Šidu uručili računarsku opremu centrima za socijalni rad iz vojvođanskih opština, a u sklopu projekta „Ka sveobuhvatnom sistemu za suzbijanje nasilja nad ženama u Vojvodini“. Ovaj projekat je zapravo doprinos sprovođenju Strategije za zaštitu od nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja u AP Vojvodini. Finansijsku podršku za sprovođenje Strategije obezbedio je Fond Ujedinjenih nacija za podršku akcijama protiv nasilja nad ženama, a deo sredstava obezbeđen je i iz budžeta Izvršnog veća Vojvodine.

Poklone za 12 vojvođanskih centara za socijalni rad uručili su predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i rodnu ravnopravnost Miroslav Vasin uz prisustvo domaćina, predstavnika šidske lokalne samouprave.

– U Vojvodini imamo jedinstven sistem borbe protiv nasilja u porodici koji će pridoneti da ovo zlo iskorenimo koliko god je to moguće. Dodela 12 kompjutera predstavlja samo prvi korak u jednom od segmenata ove borbe, odnosno da centri za socijalni rad budu informatički opremljeni kako bi se obezbedila puna i nesmetana komunikacija – rekao je Vasin.

– Podaci o nasilju su alarmantni i zvone na uzbunu. To podrazumeva da moramo vrlo oštro, vrlo agilno da reagujemo i kao država i kao društvo. Zbog toga smo preduzeli čitav niz mera koje su Ujedinjene nacije prihvatile i prepoznale, a ovaj program upravo je u sklopu te podrške koju njihov fond daje onome što Pokrajina čini. Ovo je samo jedan od koraka da se u tehnološkom smislu osavremenimo i pripremimo za tu vrstu borbe. Želimo da svakoj potencijalnoj žrtvi, svakoj ženi koja nema načina da pobegne iz ralja porodičnog nasilja, ili svakom detetu, pružimo mogućnost da se izvuče iz tog pakla, da nađe neku vrstu nove egzistencije. Da uz podršku društva nastavi da živi dostojanstveno. To je suština koju činimo u okviru ovog programa – istakao je Bojan Pajtić.

Direktori centara za socijalni rad zadovoljni su onim što je učinjeno i smatraju da ovakav način usavršavanja i pomoći treba da se nastavi i ubuduće, jer će to doprineti da se žrtve porodičnog nasilja kvalitetnije zaštite i dobiju kvalitetniju uslugu.

Partneri pokrajinskog Sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova u sprovođenju pomenutog projekta, koji se sprovodi od 2009. do 2011. godine, jesu Autonomni ženski centar, Viktimološko društvo Srbije, somborski Centar za socijalni rad i Ekumenska humanitarna organizacija. Tokom proteklog perioda uspostavljena je saradnja sa policijskim i pravosudnim organima, tužilaštvom, zatim zdravstvenim radnicima i svim onim subjektima koji mogu pomoći prilikom rešavanja problema nasilja u porodici.

Svaka treća žena i svako treće dete

Borba protiv nasilja u porodicama je, prema rečima Bojana Pajtića, jedan od prioriteta pokrajinske vlasti. To je i bio razlog da se održi niz seminara, sastanaka i stručnih edukativnih programa kroz koje su se radnici pomenutih centara usavršavali kako bi što efikasnije rešavali ovaj problem. Bojan Pajtić kaže i da opredeljenje za borbu protiv nasilja nije slučajno i da je jedan od prioriteta, ne samo pomenutog sekretarijata nego i generalno Izvršnog veća AP Vojvodine zbog toga što su svaka treća žena i svako treće dete u našoj zemlji doživeli i prošli kroz neku vrstu torture u krugu svoje porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari