Rade Đurić (NUNS): Policajci i tužioci treba da razumeju javni interes novinarskog posla 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Policija i tužilaštvo na višim nivoima mnogo bolje sarađuju u procesuiranju slučajeva bezbednosti novinara, ali nedostaje senzibilitet jer policajci i tužioci treba da razumeju javni interes novinarskog posla, izjavio je danas istraživač u Nezavisnom udruženju novinara Srbije Rade Đurić na predstavljanju Indikatora za nivo slobode medija u 2022.

Đurić je rekao da u procesurianju slučajeva bezbednosti novinara ima određenih institucionalnih pomaka, da je prošle godine zabeležen manji broj prijavljenih slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara, ali da pojedinačni slučajevi koji su se dogodili imaju veću snagu.

Komunikacija sa policijom i tužilaštvima u pokretanju slučajeva mnogo bolja, rekao je Đurić, ali je ukazao i da se veliki broj slučajeva odbacuje zbog nemogućnosti dokazivanja ugrožavanja sigurnosti ili ostaje na traganju za nepoznatim počiniteljima.

On je kao pritisak na medije izdvojio to što na lokalu mediji ne dobijaju sve informacije i da kada im se te informacije uskrate oni gube gledanost, kao i da se pritisak vidi kroz sufinansiranje sadržaja, odnosno uskraćivanja sredstava ili dodeljivanje „mizernih suma“.

Govoreći o regulatornim telima, Đurić je istakao da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ni u 2022. nije samostalno obavljalo svoju funkciju i da je u toj godini regulator izrekao samo dve opomene, a da su vidljive broje neprvilnosti i prekršaji pre svega u rijaliti programima.

On je ukazao da je ove godine REM bio u centru pažnje zbog dodele dozvola za nacionalnu pokrivenost i da REM nije uzimao u obzir prekršaje, kada je donosio odluke o dozvolama.

Govoreći o finansiranju medija, Đurić je rekao da se u izveštaju vide veliki problemi i u sufinansiranju medijskih sadržaja i drugih oblika državnih davanja medijima, navodeći kao primer javne nabavke.

On je dodao da lokalne samouprave najčešće finansiraju redovan rad medija ili neku vrstu promocije lokalnih samouprava.

Na skupu je prikazan film „Cena istine“ koji govori o napadu na novinare, a novinarka Jelena Zorić, čija je priča o tome kako joj je pretio advokat vlasnika imanja „Jovanjica“ Predraga Koluvije bila prikazana u filmu, rekla je da je on u prvom stepenu oslobođen, a da od Advokatske komore još ne može da dobije odgovor zbog čega protiv njega nije pokrenut disciplinski postupak.

Zamenica tužioca Vanja Ćulibrk istaka je da se tužioci moraju obučiti da znaju da novinari rade posao u javnom interesu i da se mora reagovari hitno u slučajevima ugrožavanja novinara.

Ćulibrk je naglasila kako je važno da „i počinioci i javnost shvate da ne mogu da napadnu novinare i da idu dalje“.

Autorka filma „Cena istine“ Valentina Delić rekla je da joj se čini da je u Beogradu lakše nego u manjim sredinama.

Na pitanje šta će pisati u izveštaju o napretku Srbije na evropskom putu kada je reč o medijima, šef za komunikacije u Delegaciji EU Paul Henri Preset je rekao kako je prerano da kaže šta će pisati u narednom izveštaju koji se objavljuje krajem godine, ali da će „pisati činjenice“.

On je posetio da je za šest godina pet puta pisalo da „nema napretka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari