Radenković: Oni koji negiraju plagijat Malog nisu dostojni da budu profesori 1Foto: FON

Oni koji negiraju plagijat Siniše Malog nisu dostojni da budu profesori i nadam se da će mentor, članovi komisije za ocenu i odbranu disertacije, kao i članovi etičkih i stručnih komisija dobiti bar javnu opomenu, a dekan Fakulteta organizacionih nauka bi morao da podnese ostavku, ocenio je profesor tog fakulteta Božidar Radenković.

U suprotnom, biće to jasan signal da je na Univerzitetu moguća obmana bez ikakvih sankcija, istakao je Radenković u intervjuu za „NiN“, i dodao da političari gledaju na Univerzitet kao na izborni plen.

„Slučaj doktorata ministra finansija je pokazao svu bedu zloupotrebe autonomije Univerziteta, posebno na FON, ali i dezorijentisanost i nesposobnost vlasti da shvati da je urušavanje Univerziteta podrivanje možda još jedinog preostalog stuba srpske države“, poručio je Radenković.

On je dodao da se nada da će se svi akteri „ovog skandala“ prizvati pameti i da će se problem rešiti, a smatra da bi bilo najbolje da se odlučivanje ponovo vrati na FON. Na pitanje šta se događa sa nekim ko je potpuno sam u dosta čvrstoj organizovanoj zajednici, imajući u vidu da je jedini profesor FON koji je još na početku „slučaja“ potpisao zahtev da Mali ne bude promovisan u doktora, Radenković je objasnio da se ne oseća samim kada se nađe oči u oči sa svima ostalima u kolektivu.

„Osećam se slobodno i superiorno. Sa mnom su u mislima moji profesori od kojih sam učio, moji umrli i živi prijatelji i moji drugovi iz udruženja slobodoumnih intelektualaca, jer niko od njih ne bi očekivao da postupim drugačije“, ocenio je Radenković.

On je dodao i da je bitka „jedan protiv svih“ na kratak rok uvek izgubljena, ali da još traje, a nada se pobedi i u nju veruje. „Cena za to je visoka, ali sam spreman da je platim. Imam i fizičke i mentalne snage za to“, poručio je Radenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari