"Radi li kragujevačka Energetika išta legalno": Narodni poslanik Nikola Nešić pita sve nadležne u zemlji 1Foto: Z. S. M.

Za samo tri dana kreće grejanje, a nemamo potrebne dozvole. Zabrinuti smo jer znamo da bez kompletno urađene dokumentacije, kragujevačka Energetika ne može da pokrene pogone na gas, pokrenuo je pitanje danas, na zasedanju Narodne skupštine, Nikola Nešić, poslanik stranke Zajedno pri koaliciji Moramo iz Kragujevca.

Radi hitnosti, u Narodnoj Skupštini on je upitao premijerku da li će krenuti grejanje.

– Kako sam ostao uskraćen odgovora i prava na repliku, uspeo sam da joj dostavim kopiju zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, kaže Nešić za Danas.

Nešić smatra, pošto smo na pragu grejne sezone 2022/2023, da je od opšteg interesa da javnost zna da li je izvršen tehnički prijem izvedenih radova na izgradnji gasne kotlarnice na lokaciji Zastava, da li je kotlarnica dobila potrebne dozvole za rad od nadležnih institucija.

Takođe i da li je izdata upotrebna dozvola za novoizgrađenu kotlarnicu prema važećem Zakonu o planiranju i izgradnji.

"Radi li kragujevačka Energetika išta legalno": Narodni poslanik Nikola Nešić pita sve nadležne u zemlji 2
Kragujevčani nisu upoznata sa informacijama od javnog značaja – Nikola Nešić Foto: Z. S. M.

Po rečima narodnog poslanika Nešića, takođe, javnost je potrebno da zna da li su radovi na izgradnji dimnjačkog sistema kotlarnice izvođeni u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, da li je za navedene radove izdata građevinska dozvola i kada.

– Kada su izdati lokacijski uslovi za izgradnju dimnjačkog sistema, kada je data saglasnost na projekat za izvođenje i konačno kada su započeti i kada završeni radovi na izgradnji dimnjačkog sistema nove kotlarnice, pita on u svom obraćanju i traženju odgovora na informacije od javnog značaja upućenih nadležnima.

On naglašava da je bitna i informacija u vezi sa građevinskom dozvolom i legalnosti izgradnje toplovoda od nove gasne kotlarnice do gradske distributivne mreže.

– Naime izgrađen je novi toplovod čija se izgradnja nikako ne može podvesti pod rekonstrukciju postojećeg. Zbog toga što je rekonstrukcija postojećih toplovoda nije ni vršena jer isti i ne postoje. Postoje samo takozvani parovodi, trasa novih toplovoda odstupa od njihove. Sa druge strane, parovodi su i dalje u funkciji i nisu demontirani, nabraja Nešić.

I na kraju, po njemu, javnosti nije transparentno pojašnjeno i da li je rekonstrukcija gasovoda kojim se nova kotlarnica napaja gasom izvedena prema važećem Zakonu o planiranju i izgradnji.

Ove informacije po Nešiću, od izuzetnog značaja za javnost, bezbednost i zdravlje gradjana i zaposlenih kao i ptanja na koje očekuje zvanične odgovore Nešić je uputio i poslao na adrese: Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva rudarstva i energetike, Srbijegasa, EBRD-a, gradonačelniku Kragujevca i predsedniku Skupštine kragujevačke Energetike.

Da podsetimo, Gradsko veće Kragujevca, na sednici 14. oktobra, dalo je saglasnost na incijativu Energetike, da se odloži početak grejne sezone u Kragujevcu, najkasnije do 1. novembra tekuće godine, a građanima će računi za grejanje biti umanjeni za oktobar.

"Radi li kragujevačka Energetika išta legalno": Narodni poslanik Nikola Nešić pita sve nadležne u zemlji 3
Kragujevčani nisu upoznata sa informacijama od javnog značaja – Nikola Nešić Foto: Z. S. M.

Zbog toga su opozicione stranke organizovale protest u Kragujevcu prošle subote. Posle najave protesta, dan ranije, Andreja Ilić, gostujući na lokalnoj RTK, obećao je da će grejanje početi 28. oktobra, a ne 1. novembra.

Energetika u Kragujevcu grejanjem snabdeva 22.000 potrošača – stambenih i poslovnih objekata. Grejna sezona u Kragujevcu svih prethodnih godina počinjala je 15. oktobra i trajala do 15. aprila.

Ove godine, u kragujevačkoj Eneregetici završena je zamena kotlarnica koje koriste gas, umesto na ugalj, i po rečima direktora Ilića, one su „isprobane i potpuno spremne da greju grad Kragujevac”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari