Radnici GSP demantuju Šapića da je njihov skup politički instruisan: Radi se o čistom nezadovoljstvu opštim stanjem u firmi 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Iako je novoizabrani gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić u televizijskom gostovanju skromno poručio da će mu trebati vremena da se upozna sa svim problemima glavnog grada, u kontekstu priče provukao je nedavni protest radnika GSP i sumnju da se radi o izvlačenju političkih poena, a ne o pravom nezadovoljstvu zaposlenih.

S druge strane, radnici koji su se tog dana okupili ispred predsedništva da izraze nezadovoljstvo uslovima rada i zaradama, oštro demantuju gradonačelnika, kome su takođe prosledili svoje zahteve, i poručuju mu da se nikako ne radi o političi organizovanom skupu, o već čistom nezadovoljstvu vozača i radnika na održavanju opštim stanjem u firmi, koje traje mesecima i nema izgleda da će se popraviti.

Naime, Šapić je gostujući na TV Tanjug rekao da mu treba vremena da se upozna sa svim podacima o problemima u Beogradu, uključujući i stanje u GSP, a obzirom na nedavno održan protest.

„Međutim, čim vidim da je u tom štrajku učestvovala jedna grupa koja se deklariše kao pripadnici odborničke grupe Ujedinjena Srbija u gradskom parlamentu, onda se baca senka na taj štrajk i nejasno je koji su problemi objektivni a gde se pokušava da se politički profitira. To ne znači da problema nema, očigledno ih ima“, rekao je Šapić, aludirajući na to da se radnicima u protestu pridružio i sindikat Sloga tog preduzeća.

– Izjava gradonačelnika je neozbiljna, želim da kažem da nikakvog političkog organizovanja nije bilo, kao što smo napomenuli i pre protesta, već se radi o čistom nezadovoljstvu zaposlenih koji rade u katastrofalnim uslovima, pod pritiscima i pretnjama. Naši zahtevi odnose se na predugo radno vreme, čime je prekršen kolektivni ugovor, vozači su premoreni, nema dovoljno radnika održavanja, majstori nemaju delove i alat kojim treba da rade, vozila su u katastrofalnom stanju. I sve to uz male plate, kaže za Danas jedan od radnika koji je učestvovao u protestu.

I Sindikat Sloga GSP, koji se pridružio protestu, u saopštenju je napomenuo da nema veze sa organizacijom protesta ali da će ga svakako podržati.

“ Iako je protest organizovan spontano i od strane nezadovoljnih radnika, kao predsednik Sindkata Sloga u GSP Beograd podržavam nezadovoljstvo, jer sam i sam žrtva nezakonitog premeštanja iz Saobraćajnog pogona Karaburba u pogon Zemun, isključivo zbog svog sindikalnog angažmana i što sam zahtevao i tražio veće plate i bolje uslove rada za radnike GSP”, napisao je u tom saopštenju Miša Božić.

On je, kao predstavnik sindikata u saopštenju upozorio javnost i medije da rukovodstvo GSP i direktori pogona sprečavaju da njihovi nezadovoljni radnici održe planirani protest ispred zgrade Predsedništva Srbije, “tako što su radnicima obezbeđenja naložili da ne izdaju propusnice za izlazak iz pogona”.

“Jutros je u Saobraćajnom pogonu Karaburma, u restoranu, direktor pogona Petar Živković ispred 50 nezadovoljnih radnika rekao da je lično naložio da neće dozvoliti izlazak van pogona čak i onima koji se razbole, što je direktno kršenje zakona”, pisalo je u saopštenju koje je medijima dostavljeno neposredno pre protesta, a da se takve zabrane, šikaniranja i mobing dešavaju i u drugim pogonima, potvrdili su i radnici okupljeni na skupu, o čemu je Danas već pisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari