Radnici na suđenju za tragediju u lučanskoj fabrici svedočili o tome da nisu imali odgovarajuća zaštitna odela i da se nisu poštovale mere zaštite na radu 1Fabrika "Milan Blagojević"/Foto: Nenad Kovačević

U Osnovnom sudu u Ivanjici je nastavljeno suđenje za smrt dvojice radnika lučanske vojne fabrike „Milan Blagojević“, koji su nastradali nakon eksplozije baruta, 14. jula 2017. godine.

Za pogibiju Milomira Milivojevića (25) i Milojka Ignjatovića (55), sudi se Vladimiru Lončareviću, rukovodiocu pogona Raketna goriva, u kome se nesreća dogodila, i Tomu Stojiću, rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu u lučanskoj vojnoj fabrici.

Protiv prvoptuženog Radoša Milovanovića, sudski postupak je obustavljen, jer je on preminuo krajem aprila ove godine.

Tokom današnjeg suđenja, svedočili su radnici Ivan Vasilijević i Radovan Kaplarević, koji su ponovili tvrdnje ranijih svedoka o nepoštovanju mera zaštite na radu, da zaposleni nisu imali odgovarajuća zaštita odela, te da su upozoravali nadležne o tome da je u priručnom magacinu uskladišteno nekoliko puta veća količina baruta od dozvoljenih 450 kilograma.

Saslušani su Radmila Stevanović i Milovan Marić, koje je kao svedoke pozvala odbrana pokojnog direktora lučanske fabrike.

Radovan Kaplarević, radnik u pogonu Raketna goriva, naveo je da on i ostali radnici u tom pogonu nisu imali zaštitnu odeću već, kako je rekao, obična pamučna odela i sve vreme su, kazao je, radili pod pristikom, kako bi se ispunila proizvodna norma.

Radnici na suđenju za tragediju u lučanskoj fabrici svedočili o tome da nisu imali odgovarajuća zaštitna odela i da se nisu poštovale mere zaštite na radu 2
Sud u Ivanjici/Foto: Nenad Kovačević

Procenio je da je u priručnom magacinu, umesto dozvoljenih 450 kilograma,  bilo od 1.000 do 1.200 kilograma baruta i da je na to upozoravao nadležne u fabrici, ali da oni nisu reagovali i da su mu govororii: „Ćuti i radi“.

Na zboru radnika, Kaplarević je rekao da se pobunio protiv takvog načina rada, „jurnjavom za parama“ i nebrizi za radnike, među kojima je mnogo mladih“, zbog čega mu je, kasnije, tvrdio je, sada pokojni direktor Radoš Milovanović zapretio, a potom i dao oktaz, za koji je rekao da je „formalni povod bio to što je na posao došao u alkoholisanom stanju“.

I Kaplarević je, poput drugih svedoka, naveo da su posle tragedije kupljena zaštitna odela, prohromska burad za transport baruta i postavljen video- nadzor u celoj fabici.

Radnici su se, kazao je, svakog ponedeljka podsećali na mere zaštite na radu, ali tako što „jedan čovek čita to uputstvo, a drugi ga samo slušaju“.

Ivan Vasilijević, radnik koji je dao otkaz u fabrici jer, kako je naveo, nije mogao da izdrži mobing poslovodstva, kazao je da je povremeno rukovao spornim buradima, za koje je naveo da su imala metalne obruče, ali ne ručke i antistatik vreće.

Radnici na suđenju za tragediju u lučanskoj fabrici svedočili o tome da nisu imali odgovarajuća zaštitna odela i da se nisu poštovale mere zaštite na radu 3
Mesto nesreće/Foto: Nenad Kovačević

Dešavalo se, kazao je, da ih radnici ispuste i da buradima, zbog težine, ispadne dno i da se barut prospe.  On je proceno da bi, kako je rekao, „proizvodnja u fabrici bila tri puta manja, da su se poštovali svi propisi“.

Milovan Marić, koji je iz fabričke službe nabavke otišao u penziju 2021. godine, naveo je da je prozvođač spornih kartonskih buradi imao dozvolu Ministarstva odbrane i sve ostale potrebne sertifikate.

Takođe, rekao je da je 2015. ili 2016. godine bilo pokušaja iz pogona Raketnih goriva da se kupe protivpožarna zaštitna odela za radnike, ali da ona nisu bila sto osto od pamuka. Zbog toga se, objasnio je, Tomo Stojić obraćao Ministarstvu odbrane i tražio mišljenje o tome da li takva odela mogu da se koriste, ali da odgovor nije dobio. Nova zaštitna odela, kazao je, nabavljenja su nakon tragedije, 14. jula 2017. godine.

Radmila Stevanović iz ste službe, koja u tom preduzeću radi od 2015. godine, istakla je da su se kartonska burad za transport baruta nabavljala i posle nesreće 2017. godine, da ne zna da su kupljena metalna burad jer, kako je rekla, ona tu vrstu nabavke ne obavlja. Takođe, tvrdila je da ne zna da kartonska burad nisu smela da imaju metalne obruče i druge delove, koji bi mogli da izazovu varničenje.

Nastavak suđenja je zakazan za 31. avgust.

Radnici na suđenju za tragediju u lučanskoj fabrici svedočili o tome da nisu imali odgovarajuća zaštitna odela i da se nisu poštovale mere zaštite na radu 4

„Moj sin je poginuo pre pet godina, a suđenje još nije završeno“

Milovan Milivojević, ostac nastradalog Milomira, uoči suđenja, kazao je da je njegov sin „poginuo pre pet godina, a da suđenje još uvek nije završeno“. „U Hagu se presude pre izriču nego u Srbiji. Pokojni direktor je ostavio „dubok trag“ u Lučanima, jer je više od dvadeset porodica zavio u crno, a oko šezdesetak radnika su ostali bez udova, vida, praktično invalidi“, kazao je za portal Nova.rs Milivojević, koji je suđenju prisustvovao sa suprugom Lelom i kćerkom Mirjanom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari