Radnici otišli jer im se "završilo radno vreme", a vodu nisu imali od subote do ponedeljka: Građani Krnjače na mukama zbog kanalizacije i vodovoda 1Foto: Danas/Željko Bošnjaković

Građani u ulici Jovice Vasiljević u Krnjači nisu imali vode više od 24 sata, a mnogima su i dvorišta bila poplavljena zbog pucanja cevi usled radova na postavljanju nove kanalizacione mreže u toj ulici, koje izvodi firma Lotex Group iz Beograda.

Kako su stanovnici ove ulice u Krnjači naveli, voda je nestala negde između 14 i 15 časova u subotu a došla je tek u ponedeljak oko devet sati ujutru.

Voda je, kako kažu meštani, „šikljala“ iz napukle cevi i napravila jezero na sred ulice od rupe koju su iskopali radnici radi postavljanja kanalizacione mreže.

Radnici su otišli jer im se završilo radno vreme a voda se dalje izlila i poplavila okolna dvorišta, šupe i garaže.

„Za vodu smo se snalazili kako smo znali i umeli, sve je bilo poplavljeno, ljudi nisu mogli da izađu iz kuće, da odu na posao“, rekao nam je jedan od meštana.

Radnici otišli jer im se "završilo radno vreme", a vodu nisu imali od subote do ponedeljka: Građani Krnjače na mukama zbog kanalizacije i vodovoda 2
Foto: Kata Zlatković/privatna arhiva

Meštani su odmah kontaktirali JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ odakle su im rekli da će do 20 časova u subotu, poslati ekipu na teren koja bi trebalo da otkloni ili bar sanira štetu.

Kako nam je rekla jedna od stanovnica ulice Jovice Vasiljevića čije je dvorište bilo poplavljeno sve do ulaza u kuću, Kata Zlatković, niko iz vodovda se nije pojavio sve do kasnog podneva narednog dana.

„Cisterna sa vodom gradskog vodovda došla je tek u nedelju negde između 16 i 17 časova, i to na naš zahtev. Morali smo da dignemo alarm jer smo plivali u poplavi i uopšte nismo imali vode“, priča Zlatković.

Građani su, dakle, morali naknadno da zovu Vodovod kako bi dobili cisternu sa vodom za najosnovnije potrebe.

U ovoj ulici se radovi izvode već sedam meseci i havarije na vodovodnoj mreži su jako česte.

„Treba malo da se povede računa da mi možemo ovde normalno da živimo, ovo je sve raskopano. Kad će to da se asfaltira? Oni imaju još do Zrenjaninskog puta da kopaju i da kopaju, do tada će da bude još ovakve štete. Cela ulica nije imala vode više od 24 sata. Komišiji je graža poplavila a meni je voda i iza kuće otišla, šupe mi je nakvasila, zbog nečije jednostavno, nepažnje“, priča Zlatković.

Prema njenom mišljenju, ako su već raskopali ulicu kako bi postavljali kanalizaciju, mogli su paralelno da naprave i trasu za vodovod i da zamene cevi koje su, kako kaže, stare preko 50 godina i pucaju na svaki dodir.

„Tako je to urađeno u bulevaru Kralja Aleksandra, al trebali su i ovde tako, nećete valjda kopati sto puta, nama će otići i kuće to je sve trošno, to se sve trese, voda dole igra, to sve radi. Dajte da vidimo činjenice, šta je činjenično stanje, dajte da se pomogne i građani će da pomognu, nemojte ovako jednostavo nas ostaviti na nemilost, odete i ostavite nas bez vode više od 24 sata. Mislim ovde ima i malih beba, i bolesnih ljudi, evo komšinica je bolesna, žena je trebala da ide kod lekara operisala je nogu, nije mogla da izađe“, rekla je Zlatković.

Menadžer projekta iz firme „Lotex Group“ koja radni na postavljanju kanalizacione mreže u ulici Jovice Vasiljevića, Goran Mitić rekao je za Danas da se na ovoj trasi havarije na vodovodnoj mreži dešavaju gotovo konstantno u poslednjih desetak dana.

„Cevi pucaju već dvedeset i kusur godina, instalacija je stara, kvarovi su bili 11., 12., 13., 16., 19., 20., i 21. ovog meseca, konstantno se dešava havarija na trasi. Mi smo zamolili grad Beograd, direkciju za građevnisko zemiljište, da se taj problem reši, opština je uradila sve što je u njenoj moći ali opština očigledno ima vezane ruke“, rekao je Mitić.

Rekao je i da Lotex Group nema ugovornu obavezu da popravlja instalacije vodovoda

„Mi se bavimo izgradnjom nove kanalizacione mreže, to je ono što je naš problem, od nas se maltene zahteva da mi probamo sami da popravljamo vodovod, a posle ko će to da plati, bog te pita“, istakao je Mitić.

Radnici otišli jer im se "završilo radno vreme", a vodu nisu imali od subote do ponedeljka: Građani Krnjače na mukama zbog kanalizacije i vodovoda 3
Foto; Kata Zlatković

Lotex Group je, prema Mitićevim rečima, zamolio za hitan sastanak sa nadležnima iz opštine Palilula, kako bi mogli zajednički da pronađu rešenje za probelm vodovoda.

On je dodao i da je njegova firma svaku štetu koju je napravila sama i popravila.

„Sve naše greške koje su se desile su popravljene odmah, mi ne čekamo, znači mi kad pokidamo cev mi odmah prijavimo da se zatvori voda i popravljamo sami. Nije se desilo evo od kako mi ovde radimo da smo mi napravili neki kvar a da je vodovod popravljao u naše ime. S druge strane ako se tako nešto desi mi smo u obavezi da to platimo, znači bilo kakvu štetu koju nanesemo na trasi bilo da je to telekomu, ili je to vodovodu, mi smo dužni da nadoknadimo štetu“, zaključio je Mitić.

Redakcija Danasa je opštini Palilula poslala pitanja vezana za situaciju sa vodovodom u ulici Jovice Vasiljevića i Lotex Grupe, ali do trenutka objavljivaja ovog teksta, odgovor nije stigao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari