Radnik gradske uprave iz SNS osuđen na uslovnu kaznu zatvora za fizički napad na urednika nezavisnog portala Niška inicijativa 1Nikola Panić: Foto Niška inicijativa

Osnovni sud u Nišu osudio je Nikolu Panića, radnika gradske uprave i osnivača provladinog Gradskog portala 018 i Radija Bum 018 na zatvorsku kaznu od šest meseci, uslovno na dve godine, zbog ugrožavanja sigurnosti Srđana Nonića, građanskog aktiviste i glavnog urednika nezavisnog medijskog portala Niška inicijativa.

Panić je osuđen jer je 13. januara prošle godine fizički napao Nonića, preteći da će mu polomiti ruke i noge, nakon što ga je on snimio u kazinu u toku radnog vremena.

Na snimku se vidi i da je zahtevao da Nonić obriše snimak i da ga je jurio do sedišta Policijske uprave, do koje je glodur Niške inicijative bežao.

Osnovno javno tužilaštvo je protiv Panića podnelo optužni predlog nakon sedam meseci od incidenta.

srdjan nonic foto privatna arhiva
Srđan Nonić: Foto privatna arhiva

„Ovom prvostepenom presudom sam apsolutno zadovoljan jer je sankcionisala napad na novinara, koji je istovremeno i napad na slobodu informisanja, i dobro je što je doneta, pošto se na optužni predlog dugo čekalo. Nadam se da će i drugostepena presuda biti pravična, mada je sve moguće i sve je u igri, govori nam praksa“, rekao je Nonić za Danas.

Panić je odbio da za naš medij komentariše presudu Osnovnog suda i odgovori da li će se žaliti na nju.

On nam je prethodno rekao da, kako je kazao, nije udario Nonića već se on “sam sapleo i pao”, a da je urednik Niške inicijative njega udario šakom u glavu, što se „ne vidi na snimku jer je tada spustio telefon“.

Kazao je da on jeste radnik Gradske uprave, ali da ima fleksibilno radno vreme, što mu stoji i u ugovoru o radu, jer radi u Gradskom uslužnom centru, odnosno na gradskom sajtu postavlja servisne informacije i odgovara na imejlove.

“Više od mesec dana me čovek proganja, prati i preti kako meni tako i porodici. Sve je počelo kada sam ga tužio zbog uvrde. Neka nadležne institucije rade svoj posao, mada se ja više ne osećam bezbedno, ni za sebe ni za svoju decu”, rekao je Panić za Danas.

 

Da li je i ko „falsifikovao“ Panićevo rešenje o preraspodeli radnog vremna?

Više javno tužilaštvo u Nišu podnelo je nedavno Osnovnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Panića zbog falsifikovanja službene isprave iz člana 357. Krivičnog zakonika.

Odluka o podnošenju prijave doneta je na osnovu Nonićeve krivične prijave protiv nepoznatih lica iz Gradske uprave za organe grada i građanska stanja zbog sumnje da su faksifikovali podatke o tome da li Panić ima fleksibilno radno vreme, čime su zloupotrebili službeni položaj.

„Prema ovakvoj odluci, jedino je Panić, inače sada zaposlen u Upravi za građevinarstvo, samostalno falsifikovao i dostavio našoj redakciji preko zvaničnog mejla dokument, koji je po odluci VJT falsifikovan. Ostaje nepoznato kako je on kao ’službeno lice’ u službenu ispravu uneo neistinite podatke, jer je iz dokaza koje imamo jasno da su za sačinjavanje falsifikovanog rešenja o preraspodeli radnog vremena bile zadužene druge osobe, a ne on“, naveo je Nonić.

On je precizirao da je jasno da je rešenje o preraspodeli radnog vremena sačinila i potpisala tadašnja načelnica resorne gradske uprave, za sada po nalogu nepoznate osobe“.

Najavio da će se Niška inicijativa na ovakvu odluku VJT žaliti Apelacionom javnom tužilaštvu i tražiti uvid u spise ovog predmeta od VJT i OJT.

 

Član SNS čiji portal otvoreno prmoviđe vlast nagrađen za nepristrasno informisanje

Iako je glodur Gradskog portala 018, koji otvoreno promoviše aktuelnu vlast, zaposlen je u Gradskoj upravi i važi za pripadnika SNS-a, Panić je između ostalog krajem pretprošle godine nagrađen poveljom Pol Polanski “za nepristrasno i objektivno izveštavanje”.

Nagradu dodeljuje Asocijacija srpsko-češkog prijateljstva „Beseda“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari