Sud časti NUNS-a izrekao opomenu Srđanu Noniću uredniku Niške inicijative 1Foto: Privatna arhiva

Sud časti Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) doneo je odluku da uredniku portala „Niška inicijativa“ Srđanu Noniću izrekne opomenu po žalbi Predškolske ustanove „Pčelica“ za objavu fotografije dece sa isrtanim slovom X preko njihovih lica.

U obrazloženju Suda časti je rečeno da je „Pčelica“ reagovala i prijavila Nonića kada je bez dozvole preuzeo slike dece sa zvaničnog Fejsbuk profila „Pčelice“ i postavio pitanje „zašto se deca u ‘Pčelici’ slikaju u uniformama vojske? Jel’ to predvojička obuka umesto vaspitanja i obrazovanja“.

„Lica dece nisu bila zamagljena kako se to inače radi kada se sakriva nečiji identitet u medijima već su preko dečijih lica nartana slova X crvenom bojom što je roditelje dodatno uznemirilo jer su to videli kao targetiranje i crtanje meta na licima njihove dece“, navedeno je u obrazloženju Suda časti.

Sporna objava je nakon nekoliko sati uklonjena, dodaje se, ali su u „Pčelici“ kazali da je efekat blaćenja ustanove i direktora već postignut.

U obrazloženju piše i da je Nonić u odgovoru Sudu časti istakao da priznaje grešku, ali stavlja pod znake navoda „neprofesionalno ‘blurovanje’ (zamaglivanje) lica dece“.

Veći deo odgovora posvetio je kritici samog Suda časti, navodeći da ne može da pokreće postupak protiv njega jer objava na Fejsbuku nije na njegovom ličnom nalogu već na nalogu medija „Niška inicijativa“, piše u obrazloženju.

Dodali su da je Sud časti razmotrio sve dokaze koje su učesnici postupka dostavili, objave sa društvenih mreža, kao i pisana izjašnjenja sa obe strane, nakon čega je jednoglasno doneo odluku da se Noniću izrekne mera opomene.

„Sud časti je zaključio da ne radi o novinarskom tekstu, već o objavi na Fejsbuku, ali da je post objavljen na zvaničnoj stranici medija „Niška inicijativa“, čiji je Nonić glavni i odgovorni urednik, te da postoji osnov da Sud časti NUNS-a izrekne meru“, rečeno je u obrazloženju.

U Smernicama za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlaln okruženju, kazali su, vrlo eksplicitno se navodi da se sadržaji objavljeni na olajn kanalima komunikacije koje mediji koriste u promociji sadržaja i informisanju javnosti smatraju uređivački oblikovanim sadržajem. Oni podležu, kako se ukazaje, poštovanju Kodeksa novinara Srbije.

U obrazloiženju je navedeno da Sud časti smatra da je pisanje o radu Predškolske ustanove „Pčelica“ sasvim legitimna tema, ali da se mora paziti da se pri obradi teme ne krši Kodeks novinara Srbije.

„Sud časti smatra da je opomena primerena mera jer je samim tim što je Nonić objavu uklonio, po sopstvenom priznanju u odgovoru na žalbu, shvatio da je prekršio profesionalne standarde i ispravio svoju grešku“, navedeno je u obrazloženju.

Opomena se mora izreći, istakli su u Sudu časti, s obzirom da se u ovom slučaju radi o posebno osetljivoj kategoriji u društvu, odnosno o deci.

Protiv odluke Suda časti, Nonić može u narednih 30 dana da podnese žalbu Izvršnom odboru NUNS-a.

U zahtevu za pokretanje postupka, „Pčelica“ je navela da je Nonić mesecima unazad pisao o radu njihove direktorke i da je više puta kroz objave iznosio neistinite i neprofesionalne informacije, ali da nisu reagovali sve do sporne objave na Fejsbuku kojom je, kako su ocenili, „zloupotrebio decu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari