Radomirović: Građani moraju da podrže nezavisno novinarstvo 1Foto: Danas

Kada građani budu bili spremni da izdvoje deo svojih prihoda da redovno kupuju kvalitetne novine ili se pretplatite na njih, tada će se stvoriti put ka nezavisnom novinarstvu.

To je juče rekao predsednik Udruženja novinara Srbije i osnivač portala Pištaljka Vladimir Radomirović, odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa, među kojima su bila i ona o medijskom mraku i cenzuri u medijima.

Mediji nisu ekonomski dovoljno slobodni i zato dolazi do cenzure i autocenzure. Svakodnevno se borim protiv medijskog mraka, kao i godinama unazad. Redovno obaveštavamo naše kolege iz Evropske federacije novinara o katastrofalnom stanju medija u Srbiji. Postavlja se pitanje: Šta rade predstavnici drugih profesija povodom toga?“, rekao je Radomirović.

Odgovarajući na jedno od pitanja o snažnoj eksploziji u Sarajevu, o kojoj nijedne novine nisu ništa objavile, predsednik UNS-a je istakao da ni situacija u medijima u Srbiji nije zavidna.

U Bosni i Hercegovini, kao i u Srbiji nema mnogo medija koji su finansijski dovoljno slobodni i imaju dovoljno novinara da mogu da istražuju priče koje su bitne građanima. Takođe, u obe zemlje građani su siromašni i ne mogu da podrže takve medije”, objasnio je Radomirović.

 Čitajte Danas

Na pitanje da li ima još nekih vesti, izuzev Parova, Farme i Zadruge, Radomirović je kratko odgovorio: “Čitajte Danas.”

Govoreći o novinarskoj etici, “Hipokratovoj zakletvi” u novinarstvu, istakao je da su UNS i NUNS usvojili Kodeks novinara o čijoj primeni se između ostalih stara i Savet za štampu. Jedan od predloga za Medijsku strategiju jeste i da se ojača uloga ovog samoregulatornog tela na medijskoj sceni.

„U celom svetu, pa i tamo gde rade „pošteni ljudi“ ima ozbiljnih sumnji u nepristrasnost medija i novinara. A kad se objavi istina, proverena, uvek se nađe neko ko sumnja.“, objasnio je predsednik UNS-a.

Na pitanje o tome šta UNS preduzima povodom stereotipnih naslova o Romima, objasnio je da UNS sarađuje sa svim manjinama u Srbiji. „UNS se kao osnivač Saveta za štampu trudi da se o Romima u medijima ne govori sa predrasudama i postoji više odluka Komisije za žalbe Saveta za štampu protiv medija koji su tako izveštavali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.