Radomirović: Vlasti odgovara da Politika nema uticaj 1Foto: Miroslav Dragojević

Vest da je na mestu vršioca dužnosti glavnog urednika Politike izabran Marko Albunović, umesto dosadašnjeg v.d. urednika Žarka Rakića koji je otišao u penziju, iznenadila je stručnu javnost ali i zaposlene u ovoj kući.

Alburović je u protekle četiri godine bio Rakićev zamenik, ali je malo poznat u novinarskim krugovima pa i među kolegama u Politici. Niko od zaposlenih nije želeo javno da govori o promenama na vrhu najstarijeg lista na Balkanu, ali interesantno je da je i on, kao i njegov prethodnik, u v.d. stanju.

Vlasnička struktura u Politici je godinama zamršena i netransparentna, ali najveći uticaj i dalje ima država. To je prema mišljenju Vladimira Radomirovića, predsednika UNS, ali i nekadašnjeg zamenika glavnog i odgovornog urednika Politike, razlog zašto su na čelu ovog dnevnog lista poslednjih godina umesto glavnih i odgovornih urednika, vršioci dužnosti te funkcije.

– Vlasti odgovara ovakva situacija kao i da Politika nema nikakav uticaj, ističe Radomirović za Danas. On podseća da je Politika a.d. faktički državna firma, a da ona ima 50 odsto vlasništva u Politici novine i magazini (PNM).

– Koliko znam, Skupština PNM-a, koja jedina može da izabere glavnog urednika, nije se sastala godinama i zato Politika ima samo vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika što nije dobro ni za tog urednika ni za redakciju. Pošto Vlada Srbije još kontroliše udeo u vlasništvu Politike, ova situacija je i pokazatelj odnosa Vlade prema najznačajnijim srpskim novinama, ističe naš sagovornik, ukazujući na i dalje netransparentnu vlasničku strukturu u kompaniji.

– Polovina je državno vlasništvo, drugih 50 odsto je nekad je bilo Vacovo, pa su oni za vreme Tadića prodali udeo fantomskoj firmi iz Moskve. I dalje nije jasno ko je vlasnik te ruske firme ali mislim da je Miroslav Bogićević priznao da je u vreme preuzimanja bila njegova, kaže Radomirović.

Kompanija Politika novine i magazini osnovana je 2001. kada je VAC, medijski izdavač iz Nemačke, postao suvlasnik dnevnog lista Politika. Međutim, zbog nezadovoljstva poslovanjem u Srbiji, Vac je 2012. prodao svoj udeo nepoznatoj ruskoj kompaniji East Media Group. Prodaja Politike desila se u prelaznom periodu odlaska sa vlasti Demokratske stranke, a mesec dana pre nego što je formirana nova Vlada na čelu sa Srpskom naprednom strankom. Prema navodima Cenzolovke, tajanstveni novi suvlasnik Politike bio je do tada javnosti nepoznati čovek po imenu Aleksandar Trbović, koji je kupio 50 odsto udela preko firme East Media Group sa sedištem u Moskvi. Kasnije se ispostavilo da je on bio samo vlasnik na papiru a da je pravi kupac Politike zapravo biznismen Miroslav Bogićević iz Šapca.

Nedugo zatim u javnosti isplivava sukob dva biznismena – Miroslava Bogićevića i Aleksandra Rodića, tadašnjeg vlasnika Adria Media grupe koja izdaje dnevne novine Kurir. Obojica su tvrdili da su oni pravi vlasnici Politike i jedan drugog optuživali za reket, te je Tužilaštvo za organizovani kriminal u julu 2015. godine pokrenulo postupak zbog sumnje da su izvršena krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja u slučaju Politike. Slučaj do sada nije dobio sudski epilog. U septembru 2018. godine, prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo, u Rusiji je pokrenut proces za gašenje East Media Group, tako da je vlasnička struktura Politike potpuno zamršena i netransparentna, uprkos obećanjima Aleksandra Vučića još u vreme kada je bio prvi potpredsednik Vlade da će građani u najskorijem roku biti upoznati sa svim detaljima.

Prostor za uticaj politike

Tamara Filipović Stevanović, generalna sekretarka NUNS-a, kaže za Danas da ne bi da komentariše izbor Marka Albunovića da li je to dobro ili nije dobro personalno rešenje za Politiku, jer ne zna mnogo o njegovoj karijeri i kvalitetu rada. „Znam da je gotovo celu svoju karijeru proveo u Politici, da je bio jedno vreme zamenik glavnog i odgovornog urednika, te da je izbor možda bio logičan. Međutim, to što se već četiri godine urednici Politike biraju i ostaju u v.d. stanju nije ništa novo, odnosno to je karakteristično i za druge firme koje su potpuno ili delom u državnom vlasništvu. To otvara prostor za nedozvoljeni uticaj, u slučaju Politike konkretno, na uređivačku politiku tog medija“, ističe Filipović Stevanović.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Radomirović: Vlasti odgovara da Politika nema uticaj”

 1. Miroslav Bogićević je običan prevarant. Nikada nije imao novac da kupi udeo u Politici. A da je hteo da je ima, hteo je. Hteo je firmu, medij, a bogami i banku. Ali sve je hteo da kupi tuđim novcem. Sad ćuti jer ga Vučić drži matiranog u specijalnom sudu, gde se vodi više postupaka protiv njega. I neka. Ali što silni nevini , prevareni ljudi stradaše zbog Bogićevića? To već nije fer. Totalno.

 2. E vi moji Albunovic je pre 10 godina prvi otkrio da se Kurak ubica Curuvije krije u Tanzaniji. Al se ne pravi pametan po televizijama pa onda nije poznat

  • Bravo, Jelena. Teza da je „anoniman“ prošla bi im da pišu o dobitniku Oskara popularnosti. Ali, pošto se radi o izboru glavnog urednika najozbiljnijeg lista u Srbiji- priča im je dibidus šuplja.

 3. Kako se ne zna ko je vlasnik. Pa MARKO. Moze da se preziva kako hoce i Albunovic, mada je bilo bolje da je moglo da prezime ovom broju zapocne sa M. Tako je stvarno, mada je to sve nezakonito. Ali tako je.
  Formalno pravno i ja sam jedan od malih, zakonitih vlasnika Politike A.D. koja je vlasnik 50 odsto fantomskog preduzeca, koje izdaje i dnevni list Politika. Ali to je samo zakonski i za budale , koje su kupujuci akcije 1998. Godine, posto je Politika postala akcionarsko drustvo, pomislili da Srbija postaje deo sveta i razvija trziste finansijskih derivata. Pa hajde da kao zaposleni u toj kuci budemo deo savremene ekonomije nase zamlje i isprobamo znanje steceno na univerziteti u praksi. Ali bila je to prevara, i velika zabluda u koju sam upao, kao i mnogo toga u nasoj zemlji.
  Struja, u potpisu Hadzi Antic, koga su u Politici postavili na celnu funkciju Sloba i Mira, da im cuva posed, nije naravno znao da radi posao mada je stvarno hteo, pa se akcionarsko drustvo formiralo kako bi se sakrio gubitak u poslovanju, i EPS, NIS I TELEKOM naplatili potrazivanja od kuce. A, zaposleni, vecina, prevarili kako su nesto dobili i nesto mogli da kupe sto inace nije moglo ranije na slobodnom trzistu. Ni posle 5.oktobra 2000. Nove vlasti nisu rascivijale stvar oko vlasnistva, vec su toboze privatizovali Politiku.Djindjic
  Vlahovic, DOS, Fond za otvoreno drustvo… Prodali su je nemackom VACU ispod svake cene, za pozajmicu od 2,5 miliona nemackih maraka, a samo brend Politike u to vreme zvanicno je procenjen na 37 miliona dojc maraka. Ovi iz Rusije za koje mnogi pogresno misle da su Bogicevici, navodno su dali nesto oko 4,5 miliona evra. I oni ce verovatno da rade do 2024. Godine.
  Te pare naravno niko nije video sem glavnih urednika i direktora Politike. Oni su prikrivali prevaru jer su dobijali debele plate za tiraze koji su vise nego porazavajuci i sramotni. Od 5000 hiljada evra koliko je na primer imala Smajlovicka do 11.000 evra koliko je primao Janicijevic. Dok su novinari radili za 10 puta nizu zaradu. A, pritom tiraz je PADAO I PADAO. Da bi danas doziveo debakl. No tiraz izgleda nije bio botan. Bitno je bilo pranje novca. I s takvom praksom se verovatno nastavlja.
  Dakle nema sumnje ko je uzurpirao vecinski paket akcija Politike A.D. koji je u drzavno vlasnistvu, potom su mali akcionari/zaposleni i bivsi zaposleni/ Pa onda Eps, Nis, Telekom i drugi. Porodica nekadasnjeg predseduka Slobodana Milosevica, njegova supruga i sin i cerka: Marko i Marija. Sve je transparentno samo nema nadleznih sluzbi da se s tim uhvate u kostac. Jer, za cas se svi, tuzioci, sudije policajci prodaju za malo para.
  Preporuka nekoj novoj slobodnoj vlasti: IZVRSITI HITNU NACIONALIZACIJU preduzeca, ustanova i institucija, koje su privatizovane u periodu od 2001. Do 2020. Jer, to nije bila zakonita, vec fingirana privatizacija, radi pranja novca.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.