Haški tribunal postavio je britanskog advokata Ričarda Harvija za branioca bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, saopšteno je juče. Karadžić, koji se brani sam, neće sarađivati sa Harvijem, uprkos pozivu sudskog veća, i od Tribunala i dalje traži da mu bude pružena prilika da sam izabere advokata, rekao je njegov saradnik Marko Sladojević.

Prema odluci sudskog veća, Harvi će Karadžića zastupati samo ako se Karadžić ne pojavi u sudnici na nastavku procesa 1. marta. Karadžić je nedavno zatražio dozvolu da se žali na odluku o postavljanju branioca.

Harvi je ranije pred Tribunalom zastupao kosovske Albance Haradina Baljaja i Ljaha Brahimaja, koji su osuđeni na 12, odnosno šest godina zatvora zbog zločina OVK na Kosovu. Londonski advokat branio je i optužene za ratne zločine u Ruandi. Sudsko veće predsedavajućeg O Gon Kvona odlučilo je 5. novembra da Karadžiću dodeli advokata, pošto je on odbio da učestvuje u suđenju koje je počelo 26. oktobra. Tom odlukom, međutim, sudije nisu Karadžiću oduzele pravo da se brani sam.

Braniocu je, odlukom veća, za pripremu odobreno vreme od tri i po meseca. Bivši predsednik RS optužen je za genocid i zločine nad Muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari