Rakić: Petričić preterivao u kritikama Vučića 1Foto: N1

Vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Politike, Žarko Rakić, izjavio je u Novom danu televizije N1 da nekadašnji karikaturista tog dnevnog lista, Dušan Petričić, nije sledio uređivačku politiku i da je „preterivao u crtanju premijera Aleksandra Vučića“.

Rakić je rekao da je istina da je od Petričića zatražio da manje crta premijera Aleksandra Vučića u svojim karikaturama.

„Ne bih mogao da se složim da je gospodin Petričić kritikovao premijera, on je ozbiljno preterivao u tome. On nije samostalan strelac. Ako radite u jednom mediju, morate da sledite njegovu uređivačku politiku. Zamolio sam ga da malo manje crta Vučića, on se posle tog razgovora ponašao još gore nego pre toga“ rekao je v.d. glavnog i odgovornog urednika Politike.

On je dodao da je Petričić narušio pravila ponašanja u medijima, da nije na vreme najavljivao teme i da nije nudio više karikatura kako bi uredništvo odlučilo koju da izabere. „Glavni urednik vodi uređivačku politiku, nije mu se dopalo šta sam mu sugerisao, prešao je u drugi medij, i ja mu želim svu sreću. Tiraž Politike nije pao, a novi poslodavac može da se pita da li je dobio na kvalitetu time što on crta tamo“, izjavio je Rakić.

Rakić tvrdi i da nije tačno da se nekadašnja glavna i odgovorna urednica „Politike“ Ljiljana Smajlović nije mešala u Petričićev rad, i kaže da je bio lično prisutan kada je ona htela da karikaturu skine sa prve strane.

Dodaje i da se, kada se današnje Petričićeve karikature uporede sa onima koje je u „Politici“ objavljivao od 2008. do 2012. kada Srpska napredna stranka nije bila na vlasti, vidi da je „njegov kritički naboj počeo 2012.“

Za Politiku više ne piše ni Danica Popović, čiju kolumnu uredništvo nije htelo da objavi pod naslovom „Benevolentni diktator“.

Rakić kaže da je molio Danicu Popović da promeni naslov jer je neatraktivan i ne održava suštinu teksta. „Rekla je da je to originalni naslov i da ne želi da ga promeni. Autor može da insistira da mu se ne promeni zarez u tekstu, ali redakcija je odgovorna za naslov, nadnaslov i ilustraciju. Gospođa Popović je naučni radnik, nije urednik, nije novinar… Samo je tražila povod da prestane da piše za Politiku, a mislim da je određenu intelektualnu slavu stekla pišući za Politiku“, rekao je Rakić.

Politika se jeste promenila, naveo je on, ali je istikao da se promenila na bolje, i da se to vidi po ekonomskim pokazateljima:

„Ko se ne slaže sa onim što Politika piše, na kiosku može da kupi i druge novine. Niko „nema pravo da kritikuje Politiku zato što ne misli kao on“.

Po njegovim rečima legitimno je da intelektualci kritikuju vlast, i da bi za jednu zemlju bilo pogubno da intelektualna elita nekritički sledi ono što radi izvršna vlast. Svaka kritika je, kako kaže, dobrodošla, pa čak i ako nije dobronamerna, jer ako ljudi na vlasti umeju da slušaju kritike, to je dobro i za njih same, konstatovao je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari