Rakić: SNS krijumčarenje glasova, uz pretnju nasiljem sa kosovskom policijom 1Vučić na Kosovu 2014. godine; Foto: EPA / STRINGER

Za razliku od referenduma o promeni Ustava, 16. januara, koji se održavao u nedelji nakon praznika, u vrlo vremenski kratkom manevarskom prostoru za Kvintu, do aprilskih izbora ima vremena da međunarodna zajednica izvrši koordinsan pritisak na vlast u Prištini da omogući glasanje Srbima na Kosovu – kaže za Danas Milica Rakić Andriić iz nevladine organizacije Nove društvene inicijative.

Na pitanje šta predviđa i nazire kao ishod poziva vladi Aljbina Kurtija da organizuje otvaranje biračkih mesta na Kosovu kako bi Srbi mogli da se opredele za kandidate na predsedničkim i republičkim u Srbiji, naša sagovornica kaže da se situacija oko srpskih izbora na Kosovu nepotrebno iskomplikovala zabranom održavanja referenduma ali i izglasavanjem rezolucije u kosovskoj skupštini o zabrani i održavanja referenduma i održavanja izbora.

Rakić: SNS krijumčarenje glasova, uz pretnju nasiljem sa kosovskom policijom 2

Zato je, ističe ona, jako teško predvideti šta će se u vezi s tim dogoditi

– Iako ne mogu da predvidim šta će biti, mogu da kažem da vidim tri opcije za organizaciju izbora – povratak staroj praksi gde se OEBS bavi izbornim materijalom i prikupljanjem glasova, a osoblje RIK-a kontroliše izborna mesta, glasanje u Prištini, glasanje u Raški ili sukobe sa kosovskom policijom. Glasanje poštom, što je još jedna opcija koju je pominjala Priština, nije moguće jer srpski ustav ne prepoznaje taj način glasanja – kaže naša sagovornica.

Kako dodaje, što se tiče drugog predloga Kurtijeve vlade – eventualnog glasanja u Prištini, tačnije u Kancelariji za vezi, koja se inače nalazi u zgradi Kancelarije Evropske unije na Kosovu, u teoriji, ako bi Srbija to prihvatila, to znači da bi u dva dana u Prištini glasalo između 20 i 50 hiljada ljudi, pretežno Srba.

Rakić: SNS krijumčarenje glasova, uz pretnju nasiljem sa kosovskom policijom 3
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

– Bila bi to scena neviđena od leta 1999. kada je ovaj grad napustilo preko 30 hiljada Srba. Grad bi kolabirao, a građani verovatno ne bi svi ispunili glasačko pravo. Međutim, dosadašnja dinamika pregovora nam kazuje da je ipak izostanak dogovora najverovatniji ishod i tada opet imamo dve opcije, ili će Srbija organizovati izbore u Raški ili će odlučiti da jednostrano organizuje izbore na Kosovu. To konkretno znači krijumčarenje izbornog materijala i organizacija izbora u dosadašnjim izbornim centrima uz pretnju nasilnih sukoba sa kosovskom policijom koja će sigurno, kao i na dan referenduma poslati specijalne jedinice u srpske sredine – kaže Milica Rakić Andrić.

Ona podseća da srpske opštine na Kosovu lokalne izbore u srpskom sistemu nisu sprovele od 2010 godine., odnosno neke i 2012. godine čime se odavno krši Zakon o lokalnim izborima koji Privremenim organima koji sada vrše vlast u srpskom sistemu na Kosovu daje rok od šest meseci da organizuju lokalne izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari