Rakić Vodinelić: Gradonačenik Beograda i njegov zamenik da podnesu ostavke 1Vesna Rakić Vodinelić Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

– Ponašanje gradske uprave, posebno gradonačelnika je neodgovorno i bezobzirno, jer su već dovoljno dugo na svojim mestima i imali su dosta vremena da reše problem te ogromne deponije – ocenjuje za Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava i članica Skupštine slobodne Srbije, na pitanje kako komentariše ćutanje gradskih čelnica o zagađenom vazduhu u Beogradu.

Taj vazduh je posledica požara koji je izbio na deponiji u Vinči, a prva reakcija gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića je bila da građani zatvore prozore „ukoliko osete dim”.

– Oni nemaju nikakav suvisli plan. Mnogi su ih upozoravali na probleme koje bi mogla izazvati spalionica kakvu su zamislili, da bi ih Goran Vesić proglašavao neprijateljima ili neznalicama. Ćutanje o razmerama požara, o sadržini i stvarnoj količini otrovnih materija i njihovo propuštanje da obaveste građane na vreme, kao i da ih upute u zaštitne mere – sve je to težak ekološki zločin, navodi naša sagovornica.

Što se tiče pravne odgovornosti, prema njenom mišljenju, odgovorna je Skupština Grada Beograda, kao i njen izvršni organ.

– Na čelu te piramide stoje gradonačelnik dr Zoran Radojičić i njegov zamenik, Goran Vesić. Da imaju uobičajeni osećaj političke i svake druge odgovornosti, obojica bi podneli ostavke. O razmerama vatre, izuzev saopštenja vatrogasne službe, ne znam ništa. Ima nagađanja da deponija tinja još od maja i da se sad razgorela, da li iz središta ili po obodima, i to je u sferi nagađanja – zaključuje Rakić Vodinelić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari