Rakić Vodinelić: Otrovanu atmosferu, Vučić čini još toksičnijom 1Vesna Rakič Vodinelić (Foto: Medija centar)

Jedan ozbiljan predsednik države ne sme da vređa svoje političke protivnike, naročito ne sme da zloupotrebljava medije i da vređa javno pred celokupnim auditorijumu, a naš predsednik to čini često i rado, ocenjuje za Danas Vesna Rakić Vodineli, profesorka prava u penziji, rat tužbama i protivtužbama, koji Aleksandar Vučić vodi protiv predstavnika opozicije, uoči izbora.

Za Miroslava Aleksića, potpredsednika Narodne stranke, razlozi za podnošenje tužbi protiv opozicionih lidera nalazi se u tome što je „Vučić, verovatno, shvatio da će uskoro biti dokazano pred sudovima da je lažov“.

Do izbora u aprilu naredne godine ostalo je nešto malo više od četiri meseca, a predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, krenuo je da zasipa sudove tužbama i protivtužbama. Tužio lidera Dveri Boška Obradovića zbog, kako se navodi, uvreda koje iznosi u javnosti na njegov račun, a protivtužbom je odgovorio i na raniju tužbu Dragana Đilasa predsednika Stranke slobode i pravde.

Kako N1 nezvanično saznaje, predsednik Srbije tužiće i lidera Narodne stranke Vuka Jeremića.

Zbog tvrdnji da je kriminalac koji je od građana ukrao 619 miliona evra, Đilas je tužio Vučića, a onda je posle šest održanih ročišta, usledila protivtužba, jer je lider SSP ocenio da je predsednik države mentalno obeleo čovek.

„To može da se tretira kao uvreda ukoliko lekari jednog dana dokažu da nisam bio u pravu. Šta reći za čoveka koji u 11 sati uveče obilazi radove na kovid bolnici u Batajnici i viče obraćajući se opoziciji: „Hajde, miševi, dođite i ubijte me slobodno! Ja ljude ne vređam. Nikoga od njih nisam nazvao lopovom, kriminalcem i slično. A on je podneo protivtužbu kako bi odugovlačio taj postupak po tužbi, koji se bliži kraju“, izjavio je Đilas.

Iako se nikada nije pojavio na sudu ni u jednom procesu, takozvani kontranapad predsednika države obuhvatio i lidera Pokreta Dveri. Nakon što ga je Obradović tužio zbog izjava da je fašista i lopov, Vučić mu odgovorio tužbom jer mu uvredama narušava ugled.

„Razumem da ga boli kad napišem da je najveća lažovčina i prevarant u političkoj istoriji Srbije, ali je to lako dokazivo kroz ogroman broj njegovih predizbornih obećanja koja nikada nisu ispunjena, kao i svakodnevnih izjava koje su ostale samo na nivou političkog marketinga i ništa više. Jedva čekam da se vidimo, ako sme da me pogleda u oči“, poručio je Boško Obradović.

– Kad je Vučić već dao povoda za pravnu zaštitu, onima koje je povredio, te oni, kao svako drugi, imaju pravo da podnesu tužbe zbog povrede prava ličnosti i da traže naknadu. Predsednik se može, razume se, braniti od tužbenih zahteva, tvrditi, na primer, da su činjenice iz tužbi neistinite i tome slično – smatra Vesna Rakić Vodinelić.

Vučić se, međutim, navodi ona, odlučio za napad, zato što protivtužba nije samo sredstvo odbrane, već i sredstvo napada.

– Protivtužba je jednostavno tužba tuženog protiv tužioca u istoj parnici. Podnošenje protivtužbe samo po sebi razvlači postupak. Ako je hteo samo da se brani, mogao je to na više raznih načina i bez podnošenja protivtužbe. Ovako on čini inače otrovanu atmosferu na političkoj sceni Srbije još toksičnijom – zaključuje naša sagovornica.

Prema rečima Miroslava Aleksića, ?Vučić je verovatno shvatio da će uskoro krenuti jedna za drugom presudom kojima će biti osuđen za laži koje godinama izgovara o opozicionim političarima, kao i drugim kritičarima njegovog režima. To će dokazati da je on najveći lažov u Srbiji, pa sada kontra tužbama protiv lidera opozicije pokušava da se vadi – kaže naš sagovornik.

Upitan da li veruje da će sudovi na objektivan način postupati u takvim procesima, uoči izbora, Aleksić ističe da ono što jeste sigurno je da se ti procesi protiv Vučića i drugih predstavnika vlasti odlažu u nedogled, ali i da kad tad će morati da se reši.

Inače, Vučićev advokat Dragan Palibrk za N1 ne pojašnjava detalje podnetih protivtužbi, ali kaže – ne odugovlačimo, branimo čast. „Moj stav je da se ne može pozivati na povredu časti i ugleda onaj ko grubo vređa tuđu čast i ugled. Aleksandar Vučić nikada nikog nije tužio, a ove protivtužbe podnete su u cilju njegove odbrane. Tužbe koje se podnose protiv predsednika Vučića predstavljaju grubu zloupotrebu sudova u ostvarivanju političkih i drugih ciljeva“, naveo je Palibrk.

Na Balkanu postoji tajkunsko-kriminalni savez za rušenje Srbije

Aleksandar Vučić je juče ocenio da na Balkanu postoji „tajkunsko-mafijaško-kriminalni savez“ koji, kako je rekao, mora da sruši Srbiju.

Vučić je kazao da u tom savezu ima ljudi iz Srbije, „okupiranih delova“ zemlje kao i iz drugih država, uključujući i one sa Zapada koji su priznali nezavisnost Kosova i rade na razvlašćivanju Republike Srpske.

„Šta ćete da kažete kad je glavna vest da je Srbija ubedljivo najuspešnija u privlačenju direktnih stranih investicija jer više od 60 odsto ukupnih investicija u regionu je u Srbiji. Oni nisu verovali da Srbija može ovako brzo da se podigne posle razaranja 90-ih godina, a posebno posle 2000. godine. Nikome od njih ne treba ekonomski jaka Srbija. Za njih će samo uništena Srbija biti dobra, demokratska Srbija“, rekao je Vučić.

Kazao je da je prethodnih dana, u medijima u regionu koje kako je naveo, kontrolišu „Dragan Đilas i Dragan Šolak“, bio optuživan za ratne zločine, za navodno prebijanje ratnih zarobljenika u Petrinji 1991. godine.

„U tom mestu nikad u životu nisam bio a u avnojevskoj Hrvatskoj nisam bio od početka rata 1991. do 1995. godine. Kad su shvatili da je to lako i jednostavno dokazati, prestali su sa tom pričom. Posle su počeli sa pozivima da budu zamrznuti moji računi u inostranstvu a ja nemam niti sam ikad imao ijedan račun van Srbije. Nisam ja Đilas ili Šolak“, kazao je Vučić.

Upitan za odluku crnogorskih vlasti da njegovom najstarijem sinu Danilu ukinu zabranu ulaska u tu zemlju, Vučić je rekao da nije ni znao za tu meru iako je, kako je rekao, bilo natpisa u štampi o tome.

„Moguće je da su to uradili jer je jednom ili dvaput prisustvovao litijama u Crnoj Gori ili je to možda bio najbolji način da pokažu kako će se odnositi prema predsedniku Srbije. Nikad ni ja ni moj sin nismo dobili zvanično objašnjenje“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari